Politie Hollands Midden haalt doelstellingen 2006 dankzij flexibiliteit politiemensen

Uit de voorlopige jaarcijfers 2006 van Politie Hollands Midden blijkt dat het totaal aantal incidenten in vergelijking met het jaar daarvoor met 5% is afgenomen. Het komt daarmee uit op 233.600 (2005: 245.900). Dit maakte korpschef drs. J. Stikvoort dondermiddag 4 januari 2007 bekend tijdens een perspresentatie. Het aantal aangiftes daalde met 7% naar 41.200 (2005: 44.800 ). In het verslagjaar zijn er 11.400 aanhoudingen verricht (2005: 11.800 ). In totaal zijn er ca. 9.450 verdachten bij het Openbaar Ministerie aangeleverd (2005: 9.250 ).

Hoewel volgens Korpschef Stikvoort met deze cijfers vrijwel alle doelstellingen zijn gehaald, krijgt zijn korps in toenemende mate last van de uitstroom van medewerkers Basispolitiezorg (de agenten op straat) naar onder andere nieuwe landelijke politie- en justitiediensten. "We hebben met bijzonder veel inspanning en dankzij de flexibiliteit van onze medewerkers de roosters rond weten te krijgen. Aan dit probleem moet op korte termijn wel een einde komen want de rek is eruit. Intern hebben we al een aantal maatregelen genomen, maar ik hoop dat het nieuwe kabinet ons hierbij wil helpen. Voor de verkiezingen is door veel politici namelijk geroepen dat er meer geld en respect voor de politie moet komen. Ik ga er vanuit dat ze hun uitspraken zullen nakomen."

Korpschef Stikvoort deed tijdens de bijeenkomst echter in zijn algemeenheid ook een oproep aan de inwoners van Hollands Midden om in alle gevallen aangifte te blijven doen. "De hulp van de burgers is bij het bestrijden van criminaliteit onmisbaar. Sommige mensen roepen wel eens dat aangifte doen geen zin heeft, maar niets is minder waar. Aangiftes zijn cruciaal om onze informatiepositie en daarmee de opsporing nog verder te verbeteren."

Uit het jaaroverzicht blijkt tevens dat het aantal diefstallen met 15% afnam (2006: 24.800). Vooral het aantal incidenten auto-inbraken gaf met 22% een opvallende daling te zien. Ook hier nam het aantal aangiftes af. Politie Hollands Midden constateert verder een toename van het aantal geweldsincidenten. In 2006 was er een stijging van 7% ten opzichte van 2005. Hoewel het aantal incidenten rond huiselijk geweld minder is geworden, blijft er volgens de korpschef nog te veel leed achter de voordeur verscholen. "Veel mensen houden uit angst of schaamte nog steeds hun mond. Laat ze vooral aangifte doen want dan kunnen wij ze adequater/ adequaat helpen." Zorgelijk vindt Stikvoort de stijging van het aantal zedenmisdrijven (+ 16%). "Hier zien we dat de criminaliteit zich steeds meer naar het internet verplaatst. Ik doe daarom een oproep aan ouders hun kinderen goed in de gaten te houden bij het op het eerste gezicht vaak zo onschuldige chatten. Wij hebben inmiddels voldoende zaken in handen waaruit blijkt dat het allemaal niet zo onschuldig is."

Ondanks allerlei preventieprogramma's steeg het aantal woninginbraken in 2006 naar 2.700 (+ 21%). Het aantal aangiftes hield gelijke tred (+ 22%). "Veel mensen denken nog steeds dat er alleen tijdens de nachtelijke uren in woningen wordt ingebroken. De praktijk wijst anders uit. Wij attenderen mensen er daarom op dat ze huis en haard dag en nacht goed moeten beveiligen", zo stelde hoofdcommissaris Stikvoort. Het oplossingspercentage van woninginbraken steeg in de verslagperiode van 9,8% in 2005 naar 10,2% in 2006.

De effecten van het gericht verkeerstoezicht werden in het verslagjaar eveneens duidelijk. Het aantal doden daalde naar 12 (2005: 18). Ook het aantal gewonden verminderde van 567 in 2005 naar ca. 490 in het afgelopen jaar. In het kader van burgertevredenheid zijn 41% van de aangevers van bepaalde delicten teruggebeld. De doelstelling hiervoor was 30%. In maart 2007 worden de definitieve jaarcijfers verwacht zodat een preciezer beeld ontstaat.

--- noot voor de redactie/