Heijmans N.V.

Donderdag 4 januari 2007

HEIJMANS/INTEGRA PARTNERS GENOMINEERD VOOR PPS RIJKSKANTOOR GRONINGEN Heijmans maakt kans om het nieuwe gezamenlijke rijkskantoor van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst in Groningen te gaan bouwen en onderhouden. Het consortium "Integra Partners Kempkensberg", waarin Heijmans samenwerkt met Burgers Ergon en NIBC Infrastructure, is geselecteerd voor de Europese aanbesteding van dit PPS-project. Daarbij gaat het niet alleen om ontwerp en bouw, maar ook om financiering, onderhoud en exploitatie gedurende minimaal twintig jaar na de bouw.

De Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst gaan gezamenlijk 2.500 medewerkers huisvesten in Groningen. Het kantoor, inclusief een parkeergarage voor 675 autos en 1.500 fietsen met daarboven een openbare stadstuin met waterpartij (9.000 m²) en mogelijk een paviljoen met commerciële functies, moet begin 2011 klaar zijn. De start van de bouw is voorzien in 2008.

Het rijkskantoor is één van de eerste grote nieuwbouwprojecten van de Rijksgebouwendienst die volgens het publiek-private samenwerking (PPS) tot stand komen. Het kabinet wil deze vorm van aanbesteding voor alle grote bouwprojecten invoeren vanwege de voorziene kostenvoordelen. Daarnaast zal deze integrale werkwijze leiden tot innovaties in de bouw, zo is de verwachting.

In totaal heeft de Rijksgebouwendienst vijf consortia geselecteerd voor dit project. Behalve Heijmans, Burgers Ergon en NIBC Infrastructure werken in Integra Partners drie onderaannemers mee: Johnson Controls IFM bv, Kraaijvanger Urbis bv en Bosch & Slabbers Tuin- en Landschapsarchitecten bv.