Nuon

Vergroting leveringszekerheid Nederlandse markt
Nuon verstevigt gaspositie met ondergrondse opslag

Amsterdam, 4 januari 2007 - Energie-onderneming Nuon neemt deze week in het Duitse Epe - nabij Enschede - haar eerste ondergrondse aardgasopslag in gebruik. Met deze opslag, die als buffer fungeert, kan de onderneming flexibel inspelen op schommelingen in vraag en aanbod van gas. Hierdoor wordt de leveringszekerheid voor Nederlandse klanten vergroot. De onderneming verwacht begin 2008 de totale opslagcapaciteit van 140 miljoen m3 te kunnen gebruiken. Met de opslag is een investering gemoeid van meer dan EUR 100 miljoen.

Øystein Løseth, lid van de Raad van Bestuur: "Eigen gasopslag past in de strategie van Nuon om een sterke zelfstandige positie op de gasmarkt in te nemen. Met gasopslag verstevigen wij onze positie op de handelsmarkt en kunnen wij flexibel inspelen op pieken in de gasvraag van onze klanten."

Nuon heeft in Epe cavernes - holten ontstaan door zoutwinning - geschikt gemaakt voor gasopslag. Via een elf kilometer lange ondergrondse pijpleiding is de gasopslag nabij Enschede aangesloten op het Nederlandse gastransportnet. De eerste twee van in totaal vier cavernes zijn nu operationeel.

Het gebruik van zoutcavernes voor de opslag van gas is wereldwijd een beproefde techniek. Doordat het gas onder hoge druk wordt opgeslagen, kan het ook snel uit de grond worden gehaald.

Nuon heeft samen met Gasunie een tweede ondergrondse gasopslag in voorbereiding in het Groningse Zuidwending. Aardgasbuffer Zuidwending krijgt een totale capaciteit van 190 miljoen m3, waarvan Nuon de helft kan gebruiken. Naar verwachting kan deze opslag in 2010 in gebruik worden genomen.

>
Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland.

De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet in 2005 bedraagt EUR 5,0 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2005 bedraagt 9.665 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân.