Gemeente Bronckhorst

Mevrouw A.P. Luimes-Weijers uit Zelhem Bronckhorster Vrijwilliger van het jaar 2006

Voor dit bericht geldt een embargo tot 4 januari 21.00 uur

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bronckhorst op 4 januari om 21.00 uur in zaal Den Bremer in Toldijk maakt wethouder Glasbergen de Vrijwilliger van het jaar 2006 bekend. Deze eer valt toe aan mevrouw Luimes uit Zelhem. Zij is ruim 35 jaar vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis. Mevrouw Luimes zorgt buiten de dagelijkse taken, voor het organiseren van deelname van het Rode Kruis afdeling Zelhem-Halle bij grootschalige evenementen. Zij heeft veel jongeren EHBO instructie gegeven en hen bewust gemaakt van de noodzaak levensreddende handelingen te verrichten, waardoor de basis wordt gelegd om zich vrijwillig voor anderen in te zetten. De Vrijwilliger van het jaar 2006 ontvangt naast de eretitel een geldbedrag van E 250,-.

De twee andere genomineerde vrijwilligers zijn de heer J.G. Bosvelt en de heer J. Visser. Tot onze grote spijt is de heer Bosvelt kort geleden overleden. Zijn dochters nemen zijn prijs (een geldbedrag van E 50,- en een oorkonde) postuum in ontvangst. De heer Bosvelt uit Drempt was ruim 20 jaar vrijwilliger/beheerder van het hobbycentrum van de stichting Mensen Zonder Werk in Laag-Keppel. Hij regelde de gehele gang van zaken vijf dagen per week. Organiseerde twee maal per jaar een verkooptentoonstelling gedurende vier dagen en was voor de andere vrijwilligers de man met de ideeën en de gouden handjes. De heer Visser uit Steenderen zet zich enorm in voor stichting de Zonnebloem in de regio IJsselstreek, zoals het organiseren van de Roll-over Bronckhorst, vele bazaars o.a. in Steenderen en het jaarlijkse weekje weg met de regio. Hij neemt zijn oorkonde en geldbedrag van E 50,- zelf in ontvangst.

Met de verkiezing van Vrijwilliger van het jaar laat de gemeente Bronckhorst haar waardering blijken voor het vrijwilligerswerk. De benoeming is een symbolische prijs en de verkozen vrijwilliger representeert alle vrijwilligers. Het uitgangspunt bij de verkiezing is dat het vrijwilligerswerk van belang is voor grote groepen in onze gemeente of voor de hele gemeenschap. In aanmerking komen vrijwilligers die actief zijn in georganiseerd verband, bijvoorbeeld bij stichtingen of verenigingen, maar ook bij professionele organisaties. Ook inwoners van andere gemeenten die in onze gemeente vrijwilligerswerk doen, maken kans op de titel. Individueel vrijwilligerswerk (zoals dat van mantelzorgers) komt niet in aanmerking, maar de overkoepelende organisaties (die zich bijvoorbeeld inzetten voor mantelzorgers) wel. Verder komt vrijwilligerswerk op het gebied van politiek en religie niet in aanmerking. Personen die in het verleden een Koninklijke onderscheiding of het ereburgerschap hebben ontvangen, kunnen ook niet meedingen naar de titel.

Voormalig burgemeester H. van der Wende, wethouder P. Glasbergen en mevrouw A. Steenblik van de afdeling Maatschappelijke ontwikkeling vormen de commissie die op basis van de vastgestelde criteria uit de inzendingen de genomineerden en de winnaar heeft geselecteerd. Daarbij is ook gekeken naar de tijdsperiode dat het vrijwilligerswerk is verricht, de verscheidenheid en de omvang van het vrijwilligerswerk.

Hengelo Gld., 4 januari 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --