Gemeente Bronckhorst Nieuwjaarstoespraak burgemeester Henk Aalderink

Embargo tot vanavond 21.00 uur!

Nieuwjaarstoespraak gemeente Bronckhorst op donderdag 4 januari 2007, uitgesproken door burgemeester Henk Aalderink. (De uitgesproken tekst is van toepassing)

Namens de raad en het college van de gemeente Bronckhorst heet ik u van harte welkom op deze 3e nieuwjaarsbijeenkomst. Dit maal in Toldijk. Laat ik hier nogmaals uitspreken dat ik u allen namens het gemeentebestuur een voorspoedig en vooral gezond 2007 toewens.

Wie had kunnen vermoeden, toen ik in 2006 tijdens deze gelegenheid sprak over gezondheid, dierbaren en voorspoed dat wij op 25 augustus 2006 in Vorden op zo'n intense wijze met deze woorden zouden worden geconfronteerd. Ondanks alles goed om te zien, nee niet alleen om te zien maar ook om het intens te beleven en te voelen dat we er op zo'n moment zijn voor elkaar, of zoals iemand het zei: "Waar een grote gemeente toch nog klein in kan zijn" en wat mij betreft ook zal blijven!

Effecten van grootschaligheid gebruiken om op een aantal terreinen kleinschaligheid in stand te kunnen houden. Dat is wat we willen!

De sfeer, gemoedelijkheid en samenhorigheid die ik aantref tijdens de vele bezoeken aan de dorpen en kernen, het afgelopen jaar, bevestigen de wens van u om vooral ook oog te blijven houden voor deze kleinschaligheid en het in stand houden van het voorzieningenniveau. Ik kom hier later nog op terug

Als gemeentebestuur prijzen we ons gelukkig in de grote interesse bij u om te komen tot de opzet van dorpsbelangenorganisaties. Per 2007 komen er weer enkele nieuwkomers bij zodat we samen met u invulling kunnen geven aan het kernenbeleid.

De gemeente Bronckhorst zit ruim op koers als het gaat om de uitvoering van het raadsprogramma 2005-2010. In december is in de raad gesproken over een tussentijdse evaluatie van dit programma. Er is op enkele onderdelen een kleine aanpassing voorgesteld, maar de rode draad van het raadsprogramma wordt met verve verder ten uitvoer gebracht.

Laat ik hier nogmaals uitspreken dat wij er zijn voor u. Dus 'ruim op koers zitten' is mooi maar de vraag die wij ons steeds weer moeten stellen is: "Doen we de juiste dingen voor u en zijn en blijven we in staat om door uw bril naar de problemen te kijken, die we samen moeten oplossen?"

Is de gemeente Bronckhorst voldoende in staat om zo te handelen? En wil dat dan ook zeggen dat de afstand burger - politiek, waar zoveel over wordt 'gepraat' in Bronckhorst ook niet aanwezig is?

Dit zijn vragen die niet alleen mij maar ook de raad en het college bezig houden!

Gelukkig hebben we een paar meetpunten die wat mij betreft iets kunnen zeggen over Bronckhorst:

Openbare orde en veiligheid
We hebben 4 brandweerposten met meer dan 100 goed opgeleide vrijwilligers. En ondanks een oppervlakte van 30.000 ha kunnen we in het overgrote deel van onze gemeente voldoen aan de gewenste uitruktijden. Uit de gehouden veiligheidsscan blijkt dat 86,4 % van onze inwoners zich veilig voelt. We zullen binnenkort samen met de raadscommissie en de politie afstemmen wat we in 2007 kunnen doen om toch nog verbeteringen aan te brengen.

We hebben voor het eerst sinds 4 jaar weer 5 politielocaties in onze gemeente. Een woord van dank naar onze teamchef Carel Coenen, voor zijn inzet is op z'n plaats!

Ook als gemeente moeten wij onze dienstverlening op enkele punten aanpassen!

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Op 1 januari jl. is er een grote verandering opgetreden. Het gemeentelijke Wmo-loket is geopend ofwel, de WMO is in werking getreden. Door de gemeentelijke diensten is het afgelopen jaar hard gewerkt om deze overgang voor de cliënten zo geruisloos mogelijk te laten verlopen. Wat is de verandering? Huishoudelijke hulp wordt nu verstrekt via de gemeente! De gemeente en de gecontracteerde thuiszorgorganisaties zijn er klaar voor om mensen die huishoudelijke hulp nodig hebben op een goede manier te helpen.

Maar de WMO vraagt meer van onze ambtelijke organisatie. De wet heeft namelijk als doel dat iedereen mee kan doen aan de samenleving! Aan deze brede doelstelling gaan we de komende periode werken.

De zomertoer 2006
Als raad en college bezochten we afgelopen zomer onze 43 dorpen, kernen en buurtschappen. In een wisselende samenstelling hadden we 54 afspraken met burgers en werden er 4 thema-avonden belegd die werden bezocht door zo'n 200 burgers. Het was een prima mogelijkheid om met onze inwoners in contact te komen en te horen welke zaken er bij u in de directe omgeving spelen.

De complimenten van de Commissaris van de Koningin tijdens zijn werkbezoek aan Bronckhorst was ook een goede aanmoediging om op de ingeslagen weg voort te gaan.

U hoort mij niet zeggen dat we het goed doen in Bronckhorst, maar ik wil wel bestrijden dat de afstand burger - politiek in Bronckhorst groot is. Zie ik dit fout of heeft u verbeterpunten bel of mail de gemeente zodat we op dit onderdeel nog winst kunnen halen!

Bronckhorst is een prachtige gemeente, dat zult u straks ook bij de presentatie van de DVD zien,

Bronckhorst heeft meer dan 1.500 activiteiten per jaar, gemiddeld 4 per dag met een deelname van meer dan 20.000 vrijwilligers. Prachtig maar we moeten elkaar dat wel vertellen. Er samen trots op zijn en het onderhouden, want dit is niet overal om ons heen zo!

Hare Majesteit de Koningin sprak in haar kerstboodschap over: "Tolerantie en vrijheid van meningsuiting dat is een democraties groot goed maar mag nooit ontaarden in intolerantie."

Om te kunnen omgaan met vrijheid van het woord is respect onontbeerlijk. De grondslag hiervoor ligt in de oude wijsheid 'Wat ge wilt dat u niet geschiedt, doe dat ook een ander niet.'

Wat zal 2007 ons brengen?
. Belangrijk is de verdere uitwerking van de WMO met als doel en wat mij betreft met vette letters geschreven: Iedereen in Bronckhorst doet mee!

. Het opstarten van het kernenbeleid samen met de dorpsbelangenorganisaties. Na de afronding van het subsidiebeleid en het accommodatiebeleid. We weten dan echt wat de structurele baten en lasten voor Bronckhorst zijn! De raad zal op basis van dit kosten / baten overzicht een besluit nemen over het voorzieningenniveau in Bronckhorst voor de langere termijn.

. De interne organisatie verder afstemmen op nieuwe ontwikkelingen zoals de WMO en de verdere uitstroom van mensen in de WW.

Dames en heren ik ben er trots op om uw burgemeester te mogen zijn, in een gemeente waarin zoveel dynamiek aanwezig is, waar het verenigingsleven bloeit en waar tienduizenden vrijwilligers werkzaam zijn.

En wat is dan het succes van Bronckhorst wordt mij vaak gevraagd?

Het succes van Bronckhorst lijkt simpel 'Vertrouwen hebben in elkaar, in alle geledingen!'

Het lijkt simpel. Dat is het niet, maar we gaan er ook in 2007 weer hard aan werken en wat mij betreft doen we dat weer samen, hand in hand op weg naar een nog beter Bronckhorst. Een gemeente waar het prettig wonen, werken en recreëren is.

Dank voor uw aandacht.


---- --