Ingezonden persbericht


Aan de redactie

Oirschot, 4 januari 2007

Betreft: Vereniging Eigen Huis: "aannemers berekenen kosten van diefstal op de bouwplaats door aan huiseigenaren"

Berichtgeving rond diefstal op bouwplaats behoeft nuancering

Op 3 januari berichtten diverse media over het artikel van Vereniging Eigen Huis (VEH) dat stelt dat de kosten van diefstal op de bouwplaats worden verhaald op huiseigenaren. Bovendien zou de Nederlandse bouwwereld "veel te weinig doen aan diefstalpreventie". Deze berichtgeving verdient nuancering.

Vooropgesteld: ik ben - als salesmanager van Heras Tijdelijke Beveiliging - blij dat VEH het probleem van diefstal op de bouwplaats aan de orde stelt. Het ís namelijk een echt probleem. VEH noemt een jaarlijkse kostenpost van 100 miljoen euro en dat zegt al voldoende. "Koper, verwarmingsketels, bouwmaterialen, hele vrachtwagens verdwijnen", aldus het artikel. Hier past een eerste nuancering. Het zijn niet zozeer gestolen materialen die zorgen voor de schadepost, maar het is vooral de vertraging voor het project die hierdoor ontstaat die geld kost. Maar goed.

Ik kan en wil geen uitspraak doen over hoe of op wie die kosten worden verhaald. Maar omdat de discussie zich vooral op dat punt lijkt te richten, komt ogenschijnlijk in één keer de hele bouwbranche in een slecht daglicht te staan. De indruk wordt gewekt dat bouwplaatsen in Nederland een compleet luilekkerland zijn. En dat is niet terecht. Er wordt wel degelijk geïnvesteerd in bouwplaatsbeveiliging. Sterker nog: Europees gezien loopt Nederland voorop op dit gebied. Als ik kijk naar het onderdeel bouwplaatsbeveiliging binnen Heras dan kan ik dat enkel onderstrepen. De afgelopen tientallen jaren investeerden we fors in de ontwikkeling van nieuwe producten voor dit specifieke segment: de High Security Klem, het Cityfence en het M200 Anti-Climb hekwerk, om maar wat voorbeelden te noemen. We zijn de grootste verhuurder van hekwerk in Nederland. Bijna de helft van ons verhuurde hekwerk bestaat inmiddels uit speciale beveiligingshekken (M200 Anti-Climb hekwerk). Kortom, er worden wel degelijk maatregelen genomen. De aannemer is zelfs bereid hiervoor extra te betalen. Hij kijkt immers niet alleen naar de kosten maar zeker ook naar de besparing.

Dat bouwbedrijven te weinig willen doen aan diefstalpreventie is daarom te kort door de bocht. Sterker nog, Heras liet er vorig jaar onderzoek naar doen: (de interesse voor) bouwplaatsbeveiliging onder Nederlandse bouwbedrijven. De feiten: een kleine 60% van de bouwplaatsen en ruim 40% van de bouwketen wordt beveiligd. De voornaamste reden hiervoor is diefstal (69 %). Uit het onderzoek blijkt ook dat 15% de bouwplaats heeft beveiligd met een alarmsysteem én dat er grote behoefte is aan dergelijke elektronische beveiliging. Bovendien blijkt een zeer grote meerderheid van de Nederlandse bouwondernemer best bereid hierin te investeren. Op basis van de resultaten van het onderzoek ontwikkelden we een totaalconcept voor bouwplaatsbeveiliging waarbij mechanische beveiliging (denk aan hekken en poorten) en elektronische beveiliging (zoals camera's en draadloze detectie) worden gecombineerd. Dit bouwplaatsbeveilingsconcept wordt 5 februari tijden de Bouwbeurs officieel gepresenteerd. Het systeem is intussen uitgebreid getest in een aantal pilots en wordt door aannemers zeer positief beoordeeld. Maar belangrijker wellicht in dit verband is dat het concept bewijst dat de Nederlandse bouwwereld zeker iets wil ondernemen op het gebied van bouwplaatsbeveiliging; het systeem is immers ontwikkeld op basis van een aantoonbare marktbehoefte.

Alle positieve ontwikkelingen laten niet onverlet dat er inderdaad ook nog bouwondernemers zijn die het probleem onvoldoende onderkennen. Hierdoor - én door een gebrek aan oplossingen voor bouwplaatsbeveiliging - blijft de jaarlijkse schadepost door diefstal té hoog. Welnu, aan die mechanische en elektronische oplossingen wordt dus hard gewerkt. Als het gaat om de bouwondernemers die het probleem nog onvoldoende beseffen, zijn wij heel blij dat VEH dit signaal heeft afgegeven en kunnen we ons dus vinden in de berichtgeving van VEH. Maar mét de juiste nuancering. Ik hoop die bij deze te hebben gegeven.

Raymond Smeets
Sales Manager Heras Tijdelijke Beveiliging
Telefoon: 0653 - 21 79 51


---- --