Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Medische check-ups worden aan banden gelegd

04-01-2007 * Op verzoek van SP-Kamerlid Agnes Kant treedt minister Hoogervorst van Volksgezondheid op tegen medische `check-ups'. Tien bedrijven hebben een brief gekregen waarin zij er op worden gewezen dat voor bepaalde soorten onderzoek een vergunningplicht geldt. Bovendien kunnen zij de komende maanden bezoek van de inspectie verwachten. Kant: "Deze check-ups hebben meer te maken met marketing dan preventie."

Kant: "Er komen steeds meer commerciële aanbieders die adverteren met gezondheidstests. Ook een aantal zorgverzekeraars biedt gezondheidstests aan in de strijd om de klant. Het lijkt misschien een aardig lokkertje, maar is mogelijk eerder schadelijk voor de gezondheid dan dat het gezondheidswinst oplevert. Ongerichte gezondheidstesten leiden tot schijnzekerheid: er kan niets worden gevonden, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen afwijkingen zijn. Ook als er wel afwijkingen worden gevonden hoeft dat niet te betekenen dat een ziekte aanwezig is. Dat leidt tot onnodige ongerustheid en vervolgdiagnostiek en tot onnodige kosten."

Het is volgens Kant - behalve Kamerlid ook doctor in de epidemiologie - prima als er meer wordt geïnvesteerd in preventie, maar dan niet via gezondheidstest die slechts schijnzekerheid bieden en tot onnodige medicalisering leiden. "Bevolkingsonderzoek is goed als aan een aantal criteria wordt voldaan. Indien een aandoening vroegtijdig en effectief kan worden opgespoord en behandeling mogelijk is kan dat opwegen tegen de schadelijkheid van bijvoorbeeld röntgenstraling bij diagnostiek. Dit dient echter wetenschappelijk te zijn vastgesteld en vervolgens voor iedereen gratis worden aangeboden. Ook moet meer worden geïnvesteerd in onderzoek naar effectieve preventie. Deze check-ups echter vallen eerder onder marketing dan onder preventiebeleid."