Toneelgroep Amsterdam

voorstelling Toneelgroep Amsterdam Echt iets om naar toe te leven van Arjan Ederveen

PERSBERICHT
Amsterdam, 29 november 06

Vanaf 6 januari 07 herneemt Toneelgroep Amsterdam de voorstelling Echt iets om naar toe te leven van Arjan Ederveen in regie van Gerardjan Rijnders. Echt iets om naar toe te leven is een bitterzoet morfinesprookje over een stervende lesbische kinderboekenschrijfster die tegen de zin van haar vriendin en zakelijk belangenbehartiger haar erotische memoires wil uitbrengen. In april 05 ging Echt iets om naar toe te leven in première in Stadsschouwburg Amsterdam, met Ederveen als de kinderboekenschrijfster en Joop Admiraal als haar berekenende geliefde. Vanwege het overlijden van Joop Admiraal in maart 06 neemt Roeland Fernhout de rol over van de vriendin van de schrijfster.

synopsis
Ankie, de lesbische kinderboekenschrijfster van de beroemde Pinkeloentje-serie is stervende. Haar vriendin Jo en de doortastende uitgeefster Marijke vragen of ze nog één keer een boekje over Pinkeloentje schrijft. Een zwanenzang die de financiële toekomst van de achterblijvers veilig moet stellen. Ankie stemt toe op voorwaarde dat zij haar niets verhullende memoires mag publiceren. Maar de schokkende details zal de reputatie van de schrijfster aantasten waardoor de miljoenenverkoop in gevaar komt. Echt iets om naar toe te leven gaat over geld, macht en dood. De schrijfster wordt gedwongen haar succesformule te herhalen terwijl de wereld om haar heen wordt afgebroken en plaats maakt voor het liefdesnest van Jo en haar nieuwe vriendin. Ondertussen doet de morfine zijn werk en slaat de achterdocht toe. Wat is fantasie, wat is werkelijkheid. Ankie belandt in een hallucinerend eindspel waar het leven, in het zicht van de dood, een hilarische wending neemt.

arjan ederveen
Arjan Ederveen schreef Echt iets om naar toe te leven speciaal voor Toneelgroep Amsterdam en Joop Admiraal. De voorstelling ging in 2005 in première, met Ederveen als de kinderboekenschrijfster en Joop Admiraal als haar berekenende geliefde. Vanwege het overlijden van Joop Admiraal neemt Roeland Fernhout de rol van de vriendin van de schrijfster over. Arjan Ederveen werd in jaren tachtig bij een groot publiek bekend met de televisieseries Theo en Thea, Kreatief met Kurk en de docudrama's 30 minuten, bekroond met twee Nipkowschijven en een Gouden Kalf.

gerardjan rijnders
Gerardjan Rijnders is sinds de jaren tachtig als regisseur gezichtsbepalend en richtinggevend voor het Nederlandse theater. Hij introduceerde hier zijn eigen montagevoorstelling zoals Ballet en Titus, geen Shakespeare en ontwikkelde een moderne retoriek voor de grote klassieken. Ook schreef en regisseerde hij komedies zoals Liefhebber en De hoeksteen. Komedies met een randje noemt hij ze zelf. Ze lopen zelden goed af en het menselijk onvermogen neemt vaak tragische vormen aan. Rijnders wil in zijn voorstellingen het kunstmatige van theater benadrukken en ensceneert daarom vaker sprookjes. Volgens Rijnders geeft een sprookje maker en acteur de vrijheid af te wijken van het realisme. 'Als je een strakke vorm hebt, kun je extremen laten zien die door het publiek worden gepikt, terwijl die in een realistische enscenering overdreven en ongeloofwaardig zijn'. Tot 2001 was Rijnders aan Toneelgroep Amsterdam verbonden als artistiek leider. Sindsdien werkt hij er als gastregisseur dit seizoen o.a. van Tragedie (première maart 07 Compagnietheater Amsterdam).

EINDE PERSBERICHT /