Care nederland

Den Haag, 7 januari 2007

Paul Daniëls: '1,8 miljoen Somaliërs verstoken van hulp'

Terwijl de grootschalige gevechten in Somalië zijn beëindigd, waarschuwt CARE dat er snel hulp moet komen voor de bevolking. De humanitaire toegang tot het gebied blijft beperkt en daardoor zijn hulporganisaties niet in staat voedsel en andere eerste levensbehoeften te leveren aan 1,8 miljoen mensen die hiervan afhankelijk zijn om te kunnen overleven. CARE roept de overgangsregering op om snel de orde te herstellen en de veiligheid van hulporganisaties te garanderen.


'De bevolking is zwaar op de proef gesteld', aldus de Nederlander Paul Daniels van CARE Somalië. 'Velen zijn uit Zuid- en Centraal Somalië weggevlucht. Door de recente gewelddadigheden, burgeroorlog, droogte en overstromingen zijn afgelopen jaar meer dan 30.000 nieuwe vluchtelingen de grens overgestoken naar Kenia waar de kampen van Dadaab, met een bevolking van bijna 200.000 mensen, de nieuwe toestroom van mensen nauwelijks aankunnen.'

CARE Nederland is een van de weinige Nederlandse NGOs met een grootschalig hulpprogramma in Somalië. Een onderwijsproject staat op het punt te beginnen. Paul Daniels: 'Na 16 jaar zonder overheid is het belangrijk dat de mensen iets gaan opbouwen. Met onze projecten werken we aan structurele verbeteringen en helpen we de mensen in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Maar dan moeten we wel de kans krijgen om ons werk te doen. Zonder de levens van onze staf op het spel te zetten.'

CARE werkt sinds 1981 in Somalië op het gebied van noodhulp, vluchtelingenopvang, gezondheidszorg, watervoorziening, educatie en kleinschalige economische activiteiten. Ook afgelopen weken werd er doorgewerkt in relatief veilige gebieden zoals noordelijk Gedo, delen van Hiran en in Somaliland en Puntland. Zodra de veiligheid is gewaarborgd, wil CARE haar activiteiten in de getroffen gebieden weer opstarten.

Contactpersoon
De Nederlander Paul Daniels, programmadirecteur van CARE Somalië, is beschikbaar om vanuit Nairobi vragen te beantwoorden.

Vragen of opmerkingen over dit persbericht?
CARE Nederland
Ko van den Boom, redacteur
Juffrouw Idastraat 11

2513 BE Den Haag
Tel: (070) 310 50 65
E-mail: ko.vandenboom@carenederland.org