Ingezonden persbericht


Arlington verwacht driejarig rendement van 9,8 procent op Nederlands vastgoed

Nederlandse vastgoedsector presteerde in eerste negen maanden van 2006 beter dan verwacht

Amsterdam, 8 januari 2007 - Arlington Securities, een van Europa's grootste vastgoedinvesterings- en ontwikkelingsondernemingen, verwacht een jaarlijks rendement van 9,8 procent op Nederlands vastgoed in retail, kantoren, industrieel vastgoed en woningen in de periode van 2007 tot en met 2009. Dit blijkt uit het Quarterly Snapshot, een kwartaalonderzoek van Arlington's eigen onderzoeksteam. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn:

De Nederlandse vastgoedmarkt presteert beter dan verwacht. In het derde kwartaal van 2006 steeg het geannualiseerde rendement over alle sectoren naar 12,2 procent, met retail als sterkste sector. De aanvangsrendementen daalden sterk in alle sectoren, met name in retail en industrieel vastgoed. Markthuurgroei verbeterde geleidelijk, met de sterkste stijging in industrieel vastgoed. De markthuur van kantoren groeide voor het eerst sinds juni 2003. In de eerste negen maanden van 2006 steeg de opname op de gebruikersmarkt van kantoren met 19 procent en van industrieel vastgoed met 5 procent. In retail bleef dit cijfer stabiel. Van 2007 tot en met 2009 verwacht Arlington een rendement over alle sectoren van 9,8% per jaar. Dit rendement wordt voornamelijk ondersteund door een voortgaande, maar trager wordende daling van aanvangsrendementen in alle sectoren. De drie marktsegmenten met naar verwachting de hoogste rendementen zijn retail in de buurt- en wijkcentra, retail in centra van kleine steden en industrieel vastgoed. Arlington verwacht dat de aanvangsrendementen in deze twee retailsegmenten relatief sterk zullen dalen. Dit na een zelfde ontwikkeling in retailvastgoed in centra van grote en middelgrote steden. De drie segmenten met naar verwachting de laagste rendementen zijn kantoren in woonwijken en kantoordistricten, en retail in centra van middelgrote steden.

De volledige uitkomsten van het onderzoek zijn bijgevoegd. Voor meer informatie, kijk op www.arlington.com of neem contact op met:

Nienke Beuwer

Zeno Group

t: 020 30 10 989

e: nienke.beuwer@zenogroup.com

Over Arlington Securities

Arlington Securities ('Arlington') is een van Europa's toonaangevende ondernemingen in vastgoedinvesteringen en -diensten, met internationale activiteiten op het gebied van investering in, beheer en ontwikkeling van vastgoed. Het is een van de grootste investeringsmanagers in vastgoed in Europa en is onderdeel van het aan de Australische beurs genoteerde Macquarie Goodman Group ('Macquarie Goodman').

Arlington Securities is sinds december 2005 onderdeel van Macquarie Goodman, een geïntegreerde wereldwijde industrieel-vastgoedgroep met een notering aan de Australische beurs. De activiteiten in Azië, Australië en Europa omvatten vastgoedinvestering, fondsbeheer, vastgoedontwikkeling en vastgoeddiensten.

Arlington heeft toegang tot een uitgebreide pijplijn van te ontwikkelen vastgoed via zusterbedrijf Eurinpro International SA ('Eurinpro'), een toonaangevende ontwikkelaar van logistiek vastgoed op maat. Eurinpro heeft in de afgelopen jaren in Europa projecten ontwikkeld ter waarde van EUR 1,2 miljard. Circa 90 mensen zijn werkzaam bij Eurinpro en op dit moment is meer dan 425.000 m2 aan logistiek vastgoed in ontwikkeling.