Ingezonden persbericht


Persbericht

2007: het jaar waarin financieel managers wakker worden geschud

Cartesis voorspelt het komende jaar een grote verandering in de financiële rapportage

Utrecht, 8 januari, 2007 Het bedrijfsleven maakt dit jaar de overstap van budgettaire en financiële consolidatie naar meer voorspellende modellen. Dat verwacht Cartesis, de expert op het gebied van financiële rapportages.

De onderneming heeft een top drie van trends voor 2007 opgesteld op basis van verschuivingen die zij constateert binnen de industrie en de investeringen van klanten. Bovenaan deze lijst staat de integratie van planning en forecasting als kern van het rapportageproces van de onderneming. De resultaten worden steeds vaker geanalyseerd binnen de context van internationale marktontwikkelingen en afgezet tegen de prestaties van concurrenten.

Volgens Cartesis is deze verandering vooral het gevolg van interne druk. Binnen de organisatie ontstaat steeds meer vraag naar een bredere blik op toekomstige prestaties van de gehele organisatie. Dit geeft niet alleen meer grip op belangrijke financiële en niet-financiële beslissingen, maar het biedt de onderneming ook de mogelijkheid om externe data te gebruiken en de kwaliteit van de besluitvorming te verbeteren. Het wordt hierdoor eenvoudiger om te bepalen welke factoren er echt toe doen bij het meten van prestaties en het verbeteren van de resultaten van de onderneming. Dit leidt uiteindelijk tot een nauwkeuriger forecasting-proces.

Rapporteren van niet-financiële factoren

Tweede op de lijst is de groeiende aandacht voor niet-financiële rapportages. Wetgeving en het feit dat er vanuit de markt verwacht wordt dat sociale en omgevingsfactoren expliciet worden beschreven, zorgen ervoor dat ondernemingen meer moeten rapporteren dan alleen de belangrijkste financiële gegevens. De behoefte om de prestaties van de verschillende bedrijfsonderdelen te beoordelen op basis van niet-financiële factoren zal sterker worden in 2007, aangezien belangrijke financiële instellingen aandringen op deze ontwikkeling. Bovendien worden de eisen die vanuit de organisatie zelf gesteld worden aan de rapportages ook strenger, waardoor de kloof tussen externe en interne rapportages afneemt.

De opkomst van XBRL

Op de derde plaats staat de introductie van nieuwe talen en technologieën voor rapportage. Deze ontwikkeling zal een belangrijke rol gaan spelen wanneer de bovengenoemde trends een feit zijn. De lobby vanuit de financiële toezichthouders om eXtensible Business Reporting Language (XBRL) verplicht te stellen duurt nog altijd voort en dit zal ertoe leiden dat in 2007 steeds meer ondernemingen deze standaard in het kader van best practice overnemen. Met XBRL is het mogelijk om uitgebreider te analyseren en Cartesis verwacht dat het gebruik van XBRL wereldwijd sterk zal toenemen. Vooral in combinatie met een volledig geïntegreerde rapportage, inclusief financiële, planning- en analytische capaciteiten.

2007 is het jaar waarin ondernemingen de werkelijke prestaties van de onderneming objectiever gaan bekijken. Niet alleen vanwege externe eisen, maar ook op basis van verwachtingen binnen de organisatie zelf. Kijkend naar de toekomst blijkt dat een nauwkeurig overzicht van de resultaten cruciaal is voor het vertrouwen van het managementteam en de toezichthouders , aldus James Fisher, directeur Product Marketing bij Cartesis.

Over Cartesis

Cartesis is wereldwijd de toonaangevende specialist in finance en performance management software met meer dan 1.300 klanten, 600 medewerkers en 200 business consultants. Cartesis is opgericht in 1990 en zorgt sinds die tijd bij veeleisende multinationals zoals Air France, KLM, Danone, Diageo, Nissan, Arcelor, Rabobank en Océ voor, dat processen inzichtelijker, controleerbaar en financiële verslaglegging betrouwbaar is. Dit wordt gerealiseerd door het samenbrengen van informatie, mensen en processen. Meer dan 24% van de Fortune Global 100 ondernemingen maakt gebruik van Cartesis diepgaande financiële expertise en op standaarden gebaseerde technologie voor compliance, financiële consolidatie, management reporting, planning, budgeting en forecasting. Het systeem maakt gebruik van één enkel datamodel en is bestemd voor meerdere geografische en business segmenten. Partners van Cartesis zijn onder meer Microsoft, Accenture, Bearing Point, E&Y, KPMG en PWC. De onderneming heeft klanten in 44 verschillende landen en heeft kantoren in Brussel, Frankfurt, Londen, Norwalk (CT), Parijs, Tokio, Toronto en Utrecht. Kijk voor meer informatie op: http://www.cartesis.nl.

All cited names and/or trademarks are the property of their respective owners.

Voor verdere persinformatie of fotomateriaal, kunt u contact opnemen met Marieke van Zuien van LEWIS PR: Tel: +31 (0)40 235 46 00
E-mail: mariekev@lewispr.com
http://www.lewispr.com

Voor meer informatie over Cartesis, kunt u contact opnemen met Annemieke van Baal Marketing & Communications Manager Benelux: Tel: +31 (0)6 22 361 017
E-mail: avanbaal@cartesis.com

LEWIS Global Public Relations

Hoevenweg 29
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com
Agency blog: www.lewis360.com