Vereniging FME-CWM

FME-voorzitter waarschuwt voor conservatief kabinet

Zoetermeer, 8 januari 2007 - Ik vrees dat in de coalitiebesprekingen geen aandacht is voor de mondialisering van de economie en de enorme gevolgen die dat heeft voor onze maatschappij. De blik op de wereld mag niet ontbreken. De ambitie moet zijn een antwoord te vinden op nieuwe internationale verhoudingen. De mondialisering vraagt om een breed georiënteerd en progressief beleid. Dat zei FME-voorzitter Jan Kamminga maandagavond tijdens het Politiek Café in Café Haagsche Kluis.

De meest spannende vraag van dit moment is volgens Kamminga de vraag of de PvdA regeringsverantwoordelijkheid durft te nemen. Ik vind het niet slim om met drie partijen een coalitie aan te gaan. Als ik Bos was geweest had ik Groen Links nadrukkelijker uitgenodigd aan de coalitiebesprekingen deel te nemen. Met vier partijen creëer je evenwicht. Een evenwicht dat nu ontbreekt. De PvdA heeft zich in een wel heel moeilijke positie gemanoeuvreerd. In de Tweede Kamer verdedigt straks één linkse partij het kabinetsbeleid en twéé linkse partijen vallen dat aan. Volgens Kamminga bestaat nog steeds het risico dat de huidige coalitiebesprekingen mislukken en als dat het geval is is het een politiek drama en betekent het een mega vertrouwenscrisis tussen politiek en burger.

Kamminga benadrukte tijdens het Politiek Café nog eens dat de industrie de ruggengraat van de Nederlandse economie is, de bron van onze welvaart. Ik verwonder me erover dat de coalitiebesprekingen gaan over zaken als zondagsrust, terwijl de wereld op zijn kop staat, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Niets hoor ik over waar we nu staan in Europa, laat staan over waar we staan in de wereld.

Volgens Kamminga moet inspelen op de internationale concurrentieverhoudingen centraal staan in de coalitiebesprekingen. Dan gaat het om grote politieke kwesties als de beste beroepsopleidingen en gedurfde oplossingen voor de problemen rond infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan een hogesnelheidstrein De Randstad Rond. Wat dit land nodig heeft is een gedurfd en progressief beleid ten aanzien van economische groei. Het gaat niet alleen om het loon van vandaag, maar vooral om het werk van morgen!

Vereniging FME-CWM, Afdeling Communicatie & Marketing, Judith Nelemans
T 079-353 12 15, E jne@fme.nl

Alle rechten voorbehouden aan de Vereniging FME-CWM