Gemeente Sittard-Geleen


03_2007

PERSBERICHT

Gemeentebestuur wil naar efficiënter gebruik leslokalen

Stadsbestuur vordert lege leslokalen Cantecleer voor Sjtadssjool

Sittard-Geleen 9 januari 2007 - Het stadsbestuur van de gemeente Sittard-Geleen vordert met ingang van het schooljaar 2007/2008 drie leslokalen bij basisschool Cantecleer. Deze lokalen worden ter beschikking gesteld aan de met ruimtegebrek kampende basisschool De Sjtadssjool. Wethouder Berry van Rijswijk is van mening dat op deze manier efficiënt met gemeenschapsgeld wordt omgegaan: "Het ruimtegebrek bij de Sjtadssjool is tijdelijk van aard, want wij weten dat het aantal leerlingen in de wijk daalt. Investeren in nieuwe lokalen die we over een paar jaar niet meer nodig hebben, is geld over de balk smijten. Zeker als er in een andere basisschool in dezelfde wijk lokalen leeg staan."

De Sjtadssjool beschikt over achttien leslokalen waarvan veertien permanent, vier semi-permanent en drie lokalen in medegebruik. Deze laatste drie lokalen bevinden zich nu in het schoolgebouw aan de St. Josephstraat in de wijk Stadbroek. Dit schoolgebouw wordt gesloopt en moet eind 2007 zijn ontruimd. De Sjtadssjool moet daarom de beschikking krijgen over alternatieve huisvesting. Dit is een tijdelijke voorziening, want uit de leerlingenprognose blijkt dat de lokalenbehoefte van De Sjtadssjool van eenentwintig lokalen tot 2012/2013 terugloopt naar negentien lokalen.

De gemeente Sittard-Geleen vindt dat in dit soort situaties eerst moet worden gekeken naar de leegstand in nabijgelegen basisscholen, in deze dus de Cantecleer. Daarbij moet uiteraard ook rekening worden gehouden met de leerlingenprognoses in de komende jaren.

Recente leerlingtellingen geven aan dat basisschool Cantecleer recht heeft op vijf groepslokalen. Het schoolgebouw telt er acht en heeft dus drie lokalen leegstand. Het stadsbestuur heeft derhalve besloten over te gaan tot vordering van drie klaslokalen bij de Cantecleer ten behoeve van de Sjtadssjool. Voorafgaand aan dit besluit heeft de gemeente de twee schoolbesturen -Focus en prooSes- in de gelegenheid gesteld, zelf oplossingen aan te dragen. Omdat dit niet is gelukt, heeft het gemeentebestuur uiteindelijk gekozen voor deze 'stevige' stap.


---