Provincie Utrecht

bedrijven mogen weer uitbreiden

Agrarische bedrijven mogen weer uitbreiden

9-1-2007 -

Utrecht wijst grenzen EHS voor ammoniakuitstoot aan

In de provincie Utrecht zijn er weer mogelijkheden voor boeren om uit te breiden of zich nieuw te vestigen in de nabijheid van sommige zuurgevoelige gebieden. Dit is het gevolg van het aanwijzen van de grenzen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) op kaart. Het besluit vloeit voort uit de Wet ammoniak en veehouderij (Wav).

Gedeputeerde Staten (GS) van Utrecht hebben de grenzen aangewezen van de EHS voor ammoniakuitstoot. Ammoniak zit in varkens- en koeienmest. Met het besluit kunnen 90 agrarische ondernemers weer uitbreiden of kunnen er weer nieuwe bedrijven gestart worden. Het besluit heeft geen planologische gevolgen en GS bekijkt in een later stadium de gevolgen voor het Utrechtse Streekplan.

Voordat de nieuwe uitbreidingsmogelijkheden er zijn is er een inspraakprocedure van zes weken. Pas dan kunnen boeren in de nabijheid van zogenaamde zuurgevoelige gebieden die geen onderdeel uitmaken van de EHS uitbreiden of zich nieuw vestigen. De bescherming van deze gebieden is dan vervallen. Nu zijn er in de gebieden beperkingen voor de ammoniakuitstoot.

Procedure
Het GS-besluit heeft in de ontwerp-fase een zogenaamde voorbereidingsprocedure ondergaan. Deze hield in dat iedereen over het gepubliceerde ontwerp-besluit zienswijzen kon indienen. Dit is door 137 mensen en organisaties gedaan en GS reageert hierop met een zogenaamde Nota van Beantwoording. Deze nota wordt met het definiteve besluit en de kaart op 10 januari bekend gemaakt in de regionale dagbladen en ter inzage gelegd bij de betrokken gemeenten gedurende 6 weken. Binnen die termijn kan iedereen die eerder ziensverwijzen heeft ingediend bij GS, of niet te verwijten valt als hij of zij dat niet heeft gedaan, beroep aantekenen tegen het besluit bij de Raad van State.

Wetsontwerp nieuwe Wav
Op 31 oktober 2006 heeft de Tweede Kamer een wetsontwerp tot wijziging van de Wav aangenomen. Naar verwachting volgt de Eerste Kamer begin 2007 met de goedkeuring. Het kan echter nog ruim een jaar duren voordat de nieuwe wet in onze provincie (door middel van een door Provinciale staten vast te stellen kaart met zeer kwetsbare gebieden) wordt ingevoerd. De nieuwe wet geeft de agrarische sector bij natuurgebieden nog meer ruimte voor ontwikkeling dan de thans geldende wet. Om bestuurlijke en economische redenen wilden GS niet wachten op de nieuwe wet en hebben zij nu het EHS-besluit genomen.

Meer informatie: Peter Leonhart, telefoon 030 258 3325