VNU Exhibitions Europe

Nederlander steeds actiever tijdens vakantie, maar mist de goudvis

Utrecht 5 januari 2007

Hoe brengt een Nederlander de vakantie door? In ieder geval steeds minder met luieren en uitrusten, want bij negentig procent van de vakantiegangers staan het genieten van natuur en cultuur, de kennismaking met de lokale bevolking en actief, sportief of avontuurlijk bezig zijn hoog op het verlanglijstje. Het eigen bed wordt het meest gemist; anderen hebben heimwee naar het huisdier, ook de goudvis. Opmerkelijke resultaten van een groot onderzoek door VNU Exhibitions, organisator van de jaarlijkse Vakantiebeurs in Jaarbeurs Utrecht.Opvallend is ook dat bijna vier van de vijf vakantiegangers graag een vakantiedag opoffert om de plaatselijke bevolking een handje te helpen, of zich in te zetten voor de natuur.

Behalve het eigen bed worden tijdens de vakantie familie en vrienden gemist (19%), de krant (15%) en de Hollandse koffie (11%).Een kleiner aantal noemt naast de (klein)kinderen, het huisdier, een frikadel, bruine boterham, glas melk, frietje speciaal of hagelslag. Een op de tien vakantiegangers mist helemaal niets.FototoestelBuiten de noodzakelijke reisdocumenten en producten voor persoonlijke verzorging werd een fototoestel, video- en of filmcamera het meest genoemd als item dat zeker niet in de bagage mag ontbreken.De meest populaire vakantiebestemmingen liggen buiten Europa (55%), gevolgd door de Europese landen, excl. Nederland (42%) en ons eigen land (2%). Slechts 1% gaat niet op vakantie.

Het onderzoek omvatte bijna 5.000 respondenten die zich via het internet hebben voorgeregistreerd voor een bezoek aan de Vakantiebeurs 2007, die woensdag 10 januari van start gaat en duurt tot en met zondag 14 januari.

Openingstijden

De openingstijden zijn woensdag 10 tot en met zondag 14 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 12 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 (? 0,13 per minuut).

Noot voor de redactie