Gemeente Winterswijk


Tweede rondetafelgesprek over fietsnetwerk Winterswijk

21-12-2006

Winterswijk - De gemeenteraad wil weten of het Verkeersstructuurplan 2005 bijgesteld moet worden en in het bijzonder of de kwetsbare verkeersdeelnemer, de fietser, zich veilig door Winterswijk kan bewegen. Daarvoor organiseert de raad op dinsdag 9 januari een rondetafelgesprek. Alle burgers van Winterswijk en relevante organisaties uit Winterswijk zijn uitgenodigd om hierover mee te praten. De raad biedt de aanwezigen de gelegenheid te vertellen welke opvattingen, wensen, ambities zij hebben op het gebied van Verkeer en Vervoer, in het bijzonder het fietsnetwerk uit het Verkeersstructuurplan 2005.

De gemeenteraad wil in het verkeersbeleid meer aandacht besteden aan de kwetsbare verkeersdeelnemer. In het coalitieprogramma 2006-2010 is hieraan al aandacht besteed. Fietsverkeer moet door middel van extra fietsvoorzieningen worden gestimuleerd. Daarnaast is aangegeven dat binnen de kern prioriteit moet worden gegeven aan het fietsverkeer.

Kaderstelling
Het college van burgemeester en wethouders heeft als taak binnen de gemeente om het huidige beleid, het Verkeersstructuurplan 2005, te actualiseren. Voordat dat gebeurt, geeft de raad het college een kader (opdracht) mee. Dat moet zorgvuldig gebeuren. De raad wil dan ook eerst burgers en relevante organisaties in Winterswijk betrekken bij het vormen van deze kaderstelling. De raad heeft daarvoor vragen als: Heeft u behoefte aan vrije fietsverbindingen tussen de wijken en het centrum van ons dorp?, Vindt u ook dat u als fietser vanuit bijvoorbeeld de Pelkwijk naar de markt moet kunnen fietsen over een veilige route, waarop u altijd voorrang heeft?, Moeten deze zogenaamde fietsstraten ook langs de scholen, de kinderopvang, de bibliotheek en andere instellingen lopen? En als we dat willen, hoe gaan we deze fietsverbindingen dan inrichten?

Modern vergaderstelsel
Bij rondetafelgesprekken gaat het niet om het vormen van een oordeel of besluit, maar om het verzamelen van informatie uit alle mogelijke hoeken. Rondetafelgesprekken zijn openbaar. Het organiseren van rondetafelgesprekken is een manier om het vergaderstelsel te moderniseren. Het 'nieuwe' vergaderstelsel van de gemeente Winterswijk heeft als doel om burgers, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen èn de gemeente zo vroeg mogelijk bij elkaar aan tafel te krijgen. De bijeenkomst is openbaar. Elke raadsfractie is die avond met een afvaardiging aanwezig.

Het rondetafelgesprek is op dinsdag 9 januari 2007 om 19.30 uur in de kantine van de Scholengemeenschap De Driemark, locatie Zonnebrink 15 in Winterswijk.