Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college B en W Utrecht


1. Aanpak fietsroute Vechtdijk

Om de fietsroute op de Vechtdijk voor fietsers veiliger te maken worden bij 2 kruisingen plateaudrempels aangelegd en vindt er een aanpassing van de T-kruising bij de Muinck Keijzerbrug plaats. Over de voorstellen is een inspraakronde gehouden die heeft geleid tot een kleine aanpassing.

Het ontwerp wordt nu bestekklaar gemaakt en zal naar verwachting medio 2007 worden uitgevoerd in combinatie met onderhoudswerk aan het Vechtzoompark. Met de aanpak van de fietsroute is ¤250.000 gemoeid.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen. Telefoon 030 ­ 286 11 68.


2 Bodemsaneringsprogramma 2007

Het bodemsaneringsprogramma 2007 geeft inzicht in de hoofdlijnen van het bodemsaneringsbeleid in de gemeente Utrecht. Ook wordt aangegeven op welke locaties in 2007 onderzoek wordt uitgevoerd of sanering, dan wel nazorg plaatsvindt. Stedelijke ontwikkeling en milieurisico's bepalen de urgentie waarmee saneringsprojecten worden aangepakt. Daarnaast vinden (niet in het jaarprogramma opgenomen) incidentele onderzoeken (en zonodig sanering) plaats in verband met de aankoop van percelen. Over bodemsaneringen vindt in alle gevallen voorlichting plaats richting betrokkenen en omwonenden.

Het jaarprogramma 2007 maakt deel uit van de programmaperiode 2005-2009 waarover met het ministerie van VROM afspraken zijn gemaakt. Met de uitvoering van onderzoek, sanering en nazorg is het komend jaar een bedrag van ¤5.250.000 gemoeid, waarvan ¤1.615.000 00 door de gemeente wordt gefinancierd. De rest van het bedrag bestaat uit rijksbijdragen.

Het bodemsaneringsprogramma 2007 is te vinden op www.utrecht.nl/milieu/bodem.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen. Telefoon 030 ­ 286 11 68.


3. Financiële steun uit Woonfonds voor vier projecten

Vier projecten krijgen uit dit fonds financiële steun voor samen een bedrag van ¤ 740.000.

Het Woonfonds bestaat sinds 2003. Het is vooral bedoeld om woonvormen voor bijzondere doelgroepen als ouderen, jongeren, gehandicapten, dak- en thuislozen te ondersteunen.

Corporatiehotel Cremerplein

¤230.000 gaat naar woningcorporatie MITROS voor de realisatie van het corporatiehotel aan het Cremerplein. Het gaat om een laagdrempelige voorziening voor tijdelijk wonen aan de onderkant van de woningmarkt. ¤242.000 gaat naar stichting Tussenvoorziening voor de inrichtingskosten van dit corporatiehotel. De laatste subsidie wordt toegekend in 2 tranches. Er wordt gestart bij een projectgrootte van 15 appartementen. Hiervoor wordt ¤82.500 beschikbaar gesteld. De resterende gelden worden toegekend afhankelijk van de evaluatie van het project en bij de verdere realisatie van de uiteindelijke 44 appartementen.

Jongeren en studenten

¤ 200.000 gaat naar de stichting SSHU voor de aankoop en verbouwing van Amsterdamsestraatweg 15. Dit voormalige bedrijfspand van Broekman wordt verbouwd tot 32 eenheden voor jongeren en studenten. De nieuwe eenheden sluiten goed aan bij het bestaande SSHU-complex aan de Otterstraat.

Uitstroomunit Bolksbeekstraat

¤65.000 gaat naar de stichting Tussenvoorziening voor de aankoop van Croeselaan 393 bis-B voor de uitbreiding van de opvangvoorziening aan de Bolksbeekstraat in Dichterswijk. Deze aankoop geeft de mogelijkheid een uitstroomunit te starten in de omgeving van de voorziening. Bewoners die uitstromen uit Bolksbeek maar nog een periode begeleiding nodig hebben, krijgen zo de mogelijkheid om langer dan een jaar gebruik te maken van opvang en begeleiding. De kans op succesvolle uitstroom wordt daarmee vergroot.

Tai Wai huis

¤3.000 gaat naar de woongroep Chinese ouderen Tai Wai huis in Terwijde Leidsche Rijn. De subsidie wordt gebruikt voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte, een plek voor ontmoeting en activiteiten met elkaar en met mensen vanuit de buurt en de wijk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Peter Smit of Dianne Westerink. Telefoon 030 ­ 286 16 83.