Ingezonden persbericht


persinformatie

Decembermaand brengt veilingen 6,5% hogere omzet

In december hebben de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland 332 miljoen euro omgezet. Dit was 6,5% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De aanvoer daalde met 6,1% tot 866 miljoen stuks. De gemiddelde prijs steeg met 4 cent tot 39 cent gemiddeld. De laatste maand van het jaar telde 19 veildagen tegen 21 dagen in 2005. Er werd dus meer omgezet in minder veilingdagen. De cijfers werden positief beïnvloed door het zachte winterweer. Vorig jaar waren de temperaturen in december lager en sneeuwde het zo nu en dan. De decembermaand heeft positief bijgedragen aan de jaaromzet van de bloemenveilingen. Deze bedroeg 3,975 miljard euro, een stijging van 5,2% ten opzichte van 2005. De aanvoer daalde in 2006 met 3,1% tot 12,7 miljard stuks. De gemiddelde prijs steeg met 3 cent tot 32 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De snijbloemenomzet steeg met 4,8%. De totale omzet van snijbloemen bedroeg afgerond 229 miljoen euro. De aanvoer daalde met maar liefst 6,1%. Hierdoor kon de gemiddelde prijs met 3 cent stijgen tot 29 cent. Zorgwekkend is de daling van de aanvoer. De aanvoer vanuit het buitenland daalde met 8% tot 300 miljoen stuks. Ook de Nederlandse aanvoer bleef achter bij die van een jaar eerder. Bij de Nederlandse aanvoerders was de daling een kleine 5%. Hierdoor zakte de aanvoer van Nederlandse bodem naar 492 miljoen stuks.


. Rozen die juist met Kerst erg gewild zijn, werden 7,8% minder aangevoerd. Dat was een behoorlijke daling. Door deze beperktere aanvoer steeg de gemiddelde prijs met 4 cent tot 28 cent. Hierdoor kwam de omzet 7,8% hoger uit. De Nederlandse aanvoer van dit artikel daalde sterk. Zowel de kleinbloemige (-36%) als grootbloemige (-12,2%) rozenaanvoer daalde. Ook de aanvoer van kleinbloemige rozen uit het buitenland nam af met enkele tientallen procenten.(-21,2%). Alleen de aanvoer van grootbloemige buitenlandse rozen steeg (+15,6%).
. Troschrysanten kenden een goede maand. Er werd een omzetwinst geboekt van ruim 16%. De aanvoer daalde met 2,8%. Net als bij rozen was het de stijging van de gemiddelde prijs die de omzetverbetering tot stand bracht. Er werd 30 cent betaald tegen 26 cent in december 2005. Wellicht is de prijsverbetering toe te schrijven aan de sterke daling van de aanvoer van tulpen. Kopers hebben bij gebrek aan voldoende tulpen en kleinbloemige rozen nu gekozen voor chrysanten om aan hun klanten aan te bieden.
. Hippeastrum kende een toename van de aanvoer met 14,8%. Dit was te veel naar de mening van de kopers. Het prijspijl ging derhalve omlaag. Er werd voor een Hippeastrum 86 cent betaald. Dit was een daling van 20 cent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet nam af (-6,4%) en bedroeg 13,7 miljoen euro.
. Geplozen chrysanten doen het al het hele jaar goed. Het jaar werd dan ook in stijl afgesloten. Bij een aanvoerstijging van 15,3% steeg de gemiddelde prijs die voor dit artikel werd betaald. Er werd 49 cent afgerekend en dat was 6 cent meer dan in december 2005. De omzet steeg met 30,8% tot boven de 5 miljoen euro.

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg in december met 10,5% tot 97 miljoen euro. De aanvoer beperkte zich tot 67 miljoen potten. Dit was 5,2% lager dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs steeg met 20 eurocent tot E1,47.
. Euphorbia pulcherrima werd 19,1% meer aangevoerd. Deze stijging werd alleszins redelijk opgevangen door de markt. De gemiddelde prijs daalde met 5 cent tot 97 cent. Omdat de productie in Engeland en Duitsland aan het afnemen is hebben Nederlandse telers de productie enigszins opgevoerd. Tezamen met inspanningen van veilingen en handel kon deze aanzienlijke aanvoeruitbreiding redelijk zijn weg naar de markt vinden. De omzet steeg met 12,8%.
. Anthurium kende het gehele jaar al goede prijzen. Maar omdat de vraag naar rode producten zoals Anthurium in december altijd hoog is vanwege de Kerst werden prima prijzen genoteerd. De gemiddelde prijs steeg met 30 cent tot E 4,27. Door de 6,5% aanvoertoename kwam de omzet bijna 15% hoger uit op een totaal van 4 miljoen euro.
. De aanvoer van Cymbidium daalde met bijna 12%. Ondanks dat door deze schaarste de gemiddelde prijs steeg met 68 cent naar E8,39 werd er geen hogere omzet genoteerd. De 2,9 miljoen euro bleek 4,1% minder te zijn dan een jaar eerder.
. Hippeastrum op pot kende een omzettoename van bijna 13%.Toch zullen de aanvoerders niet tevreden zijn. De gemiddelde prijs daalde 14 cent door bijna een kwart meer aanvoer. Hierdoor kwam de gemiddelde prijs uit op E 1,52.

Tuinplanten
Net als bij de snijbloemen en kamerplanten daalde bij de tuinplanten ook de aanvoer en steeg de omzet. De gemiddelde prijs die voor de producten werd betaald bedroeg 89 cent. Dit was een stijging van 13 cent. Hierdoor kon de daling van de aanvoer (8,8%) worden gecompenseerd. De maand december werd met een 8,3% hogere opbrengst afgesloten. De omzet bedroeg 6,2 miljoen euro bij een aanvoer van ruim 7 miljoen planten.


- einde persinformatie -