Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 9 januari 2007                               |


1. Statenvragen over molenrestauraties
Statenleden Hellegers (PvdA) en Luteijn (ChristenUnie-SGP) hebben in december schriftelijke vragen gesteld over '2007, Jaar van de Molen'. Gedeputeerde Staten geven in hun antwoorden onder meer aan dat extra financiële middelen voor restauratie van Brabantse molens, pas aan de orde kunnen zijn in de nieuwe bestuursperiode van Provinciale Staten.

2. Antwoorden Monumentenbeleid
In de vergaderingen van november en december 2006 heeft de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur vragen gesteld en stellingen geponeerd rondom het monumentenbeleid. Gedeputeerde Staten hebben de antwoorden op die vragen en stellingen vastgesteld. Die betreffen ondermeer de gevolgen van de wijziging van het Rijksbeleid van een restauratiesubsidie naar een onderhoudssubsidie.

3. Regionaal Sociaal Beleid
Uit de evaluatie Regionaal Sociaal Beleid blijkt onder meer dat gemeenten de bovenlokale en regionale aspecten van het sociale beleidsveld breed onderschrijven en inzet van de provincie daarvoor waarderen. Er is voldoende draagvlak om de samenwerking tussen gemeenten en provincie op dit gebied te continueren. Wel zal de nadruk meer gelegd worden op het maken van concretere projectomschrijvingen, een goede monitoring en kennisuitwisseling. GS hebben de evaluatie vastgesteld.

4. Internationale samenwerking
Het strategisch kader voor internationale samenwerking geeft de lijnen aan die voor de provincie gelden bij het aangaan van internationale betrekkingen. Gedeputeerde Staten hebben het kader aan de statencommissie ad hoc voor EIB gezonden. Internationale samenwerking is een instrument om het beleid van de provincie te helpen realiseren. Speerpunten zijn o.a. innovatie, Brabant als top-vestigingsregio, cultuur, economie en duurzame energie.

5. Overzicht activiteiten verkiezingen 2007
De afdeling Communicatie van de provincie Noord-Brabant heeft in opdracht van Provinciale Staten eind 2006 een campagne gevoerd om de zichtbaarheid van de provincie Noord-Brabant te vergroten. In februari wordt gestart met een campagne gericht op de verkiezingen van Provinciale Staten op 7 maart 2007. Middels een overzicht informeert de afdeling Communicatie GS over de voorgenomen activiteiten.

6. Tracéwet
Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om de uit de Tracéwet voortvloeiende adviesrol te delegeren aan Gedeputeerde Staten om te voorkomen dat reactietermijnen voor advies worden overschreden. Gedeputeerde Staten hebben een statenvoorstel hiervoor vastgesteld.

7. Zorgvragersbeleid
Als gevolg van het bestuursakkoord 2003-2007 is ruim E 350.000,- extra beschikbaar gekomen voor zorgvragers. Daarmee zijn extra faciliteiten voor GGZ zorgvragers en verstandelijk gehandicapten gerealiseerd. Daarnaast is met de oprichting van de Stichting Quadrant Brabant de professionalisering van de Regionale Patiënten- en Consumenten Platforms gestalte gegeven. Enkele resterende knelpunten worden de komende tijd aangepakt. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de notitie 'Stand van zaken zorgvragersbeleid'.

8. Bouwen voor zorg en welzijn
De bouwopgave voor wonen en zorg in Brabant is groot. De afgelopen jaren heeft de provincie gekozen voor een probleemoplossende rol bij stagnerende projecten. De komende jaren gaat de provincie haar rol verbreden naar een adviserende rol bij projecten die nog in de beginfase zitten. Op die manier moet stagnatie worden voorkomen. GS hebben ingestemd met de notitie 'Bouwen voor wonen met zorg en welzijn; een pro-actieve werkwijze'.

9. Ruimtelijke plannen
De wijziging van het bestemmingsplan Berlicum Zuid van de gemeente
St. Michielsgestel wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan inbreiding Riethoven van de gemeente Bergeijk wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Prinsejagt Driehoeks 2004 van de gemeente Eindhoven wordt goedgekeurd, de eerste herziening van het bestemmingsplan In Goede Aarde van de gemeente Boxtel wordt goedgekeurd en de verzamellijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 10 Wet Ruimtelijke Ordening wordt vastgesteld.

10. Duurzaamheidsbalans
De Duurzaamheidsbalans van Brabant laat een gunstige ontwikkeling in sociaal-cultureel en ecologisch opzicht zien. Ook de economie trekt bij. GS zijn verheugd over deze ontwikkeling en zenden de duurzaamheidsbalans van Telos, het Brabantse instituut voor duurzame ontwikkeling naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen. In de begeleidende notitie stellen GS dat Brabant kampt met een aantal hardnekkige problemen. Die zijn niet snel en niet in alle gevallen alleen door de provincie op te lossen. Ook hebben GS de methode van het opstellen van de Telosbalans vergeleken met andere onderzoeksmethoden.


---- --