Vluchtelingenwerk Nederland

09-01-2007

Gezamenlijk voorstel pardonregeling asielzoekers

VluchtelingenWerk Nederland, INLIA, het LOGO (Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang en terugkeerbeleid) en beleidsadviseurs vreemdelingenbeleid van de vier grote gemeenten hebben een gezamenlijk voorstel gedaan voor een pardonregeling voor asielzoekers die voor 1 april 2001 in Nederland asiel hebben aangevraagd.

Het voorstel wordt verder ondersteund door (Vluchtelingen)organisaties zoals de Raad van Kerken in Nederland, Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON), St. 26000 gezichten, Stichting Vluchteling, Defence for Children International, het Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS), ASKV/steunpunt vluchtelingen en St. Een Royaal Gebaar.

De organisaties adviseren een praktische en uitvoerbare pardonregeling, zodat schoon schip wordt gemaakt en er niet opnieuw discussies ontstaan over wie wel of niet voor de regeling in aanmerking komen:
Tot de doelgroep behoren vreemdelingen die een eerste asielaanvraag hebben ingediend voor 1 april 2001 én nog steeds in Nederland verblijven. Ook de op 1 december 2006 in Nederland verblijvende gezins- en familieleden horen bij deze groep.
Asielzoekers die uit Nederland zijn vertrokken, een permanente verblijfsvergunning hebben gekregen, of criminele antecedenten hebben, komen niet voor het pardon in aanmerking.

Het voorstel is aan de informateur en de fractievoorzitters van de onderhandelende partijen over een regeerakkoord aangeboden. Tijdens een bijeenkomst vanmiddag met de betrokken organisaties en diverse fractiespecialisten is het voorstel en de verdere uitwerking daarvan besproken. De input van deze bijeenkomst wordt gebruikt voor een gedetailleerdere uitwerking van het voorstel, dat binnen twee weken wordt verwacht.

De organisaties kijken terug op een vruchtbare bijeenkomst met constructieve bijdragen en vragen van alle betrokken en hopen dat er met dit voorstel snel duidelijkheid komt voor de grote groep mensen die al zoveel jaren in Nederland in onzekerheid leeft.
* Voorstel pardonregeling