Ingezonden persbericht


Ingezonden persbericht





Budapest onderdeel van Themaroute op Vakantiebeurs 2007

Persbericht

Utrecht, 5 december 2006


Geneeskrachtige baden en oogstrelende monumenten

De Hongaarse hoofdstad Budapest is op de Vakantiebeurs een van de trekkers van de Themaroute met stedentrips, met veel aandacht voor spa en wellness. Onder het genot typische Hongaarse gerechten kunnen de beursbezoekers uitgebreid kennis maken met de geneugten van deze historierijke stad op het speciale Hongarije Paviljoen in hal 10 van de Jaarbeurs Utrecht. Boedapest bestaat uit twee dominerende stadsdelen, van elkaar gescheiden door de Doña. Boeda is het heuvelachtige deel aan de noordkant van de rivier; een keten van heuvels, tot over de 700 meter omarmt en beschermt als het ware de lager gelegen stad. Hier lag vroeger het macht- en beheerscentrum, dat gestalte kreeg in het Koninklijk Paleis.

Negen bruggen

Negen bruggen verbinden Boeda met Pest, het vlakke stadsdeel aan de oostkant van de Donau-oevers. Al is de historie hier al eeuwen lang verankerd in monumenten en imposante gebouwen, de samenvoeging tot één stad dateert pas van 1873. Daar moet dan ook nog het oude Romeinse stadsdeel Óbuda toegerekend worden. De eenheid Boedapest biedt nu een toeristisch geheel waar de gretige bezoeker enkele dagen voor uit moet trekken om de geheimen van deze stad te leren ontdekken. Diverse stadswandelingen zijn daarbij behulpzaam. De stad heeft veel te bieden aan jong en oud. De ouderen verdringen zich overal in rijen voor de toegangsdeuren van de vele thermale baden, hopend op het in stand houden van vitaliteit en gezondheid. Budapest kan beschikken over tachtig warmwaterbronnen, waaruit dagelijks zeventig miljoen liter geneeskrachtig water stroomt.

Turkse baden

De bronnen zijn gebruikt door bijna vijftig badinstellingen die openlucht zwemmen mogelijk maken of masserende bubbelbaden hebben aangelegd. Er zijn oude Turkse baden bij, of in combinatie met moderne ziekenhuizen. Het gezondheidswater wordt bij gemeentebronnen gratis aangeboden of tegen vigerende, niet al te hoge tarieven voor drinkkuren voor de behandeling van spijsvertering stoornissen, nierkwalen, stofwisselingsziekten, reumatische aandoeningen, etc. Zoals in Kuurbad Gellért, waar een al uit de dertiende eeuw daterende bron voor warmwatervoorziening zorgt en de Art Nouveau stijl het oog streelt. Het is een bekend kuuroord. Ook beroemd is het Széchenyi in het Stadspark, bekend geworden door de mannen die er badend in het warme water schaak spelen.

Wandelen

Boedapest is een stad om te wandelen. Bijvoorbeeld naar het vermaarde Heldenplein, waar de duizendjarige geschiedenis van de stad in 1896 tot uiting komt in een grote beeldengroep die het plein overheerst. In 896 kwam de Hongaarse stamleider Árpád vanuit het oosten naar de vlakte die werd beschermd door een hoefijzervormige bergketen van de Karpaten. Hij vestigde zich bij de Hongaren om er voorgoed te blijven.

Gevelversieringen

De ruime lay out van de stad met zijn brede boulevards en pleinen dateert van het einde van de negentiende eeuw. Toen werden het Heldenplein aangelegd, de boulevards, het Operagebouw en het Parlementsgebouw. Prachtig zijn de gevelversieringen van veel statige huizen in de oude binnenstad. In het communistische tijdperk vervielen deze woongebouwen aan de staat. Na de val van het communistische regime konden de vroegere eigenaren hun bezit terugkopen voor bijna tien procent van de waarde. Daarbij werd wel de verplichting opgelegd de veelal verwaarloosde gebouwen in originele stijl te restaureren. Bijzondere aandacht verdient zeker de herstelde synagoge aan de Dohánystraat voor de ooit grootste Joodse gemeenschap in Midden Europa. Het is een van de 22 synagogen die Boedapest rijk is en tevens de grootste van Europa. De synagoge bleef gespaard omdat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in een van de torens een uitkijkpost hadden gevestigd die over een groot deel van de stad heen keek.

Koninklijk Paleis

Een ander uitzicht over de stad en de dwars door Boedapest stromende Donau bieden de Matthiaskerk en het Koninklijk Paleis in het heuvelachtige stadsdeel Boeda. Hier leiden kronkelende, smalle straatjes naar de eeuwenoude gebouwen die het beeld domineren. Het Paleis dateert voor een groot deel uit de negentiende eeuw, maar de restanten van de eerste bouwactiviteiten in de vijftiende eeuw zijn nog duidelijk herkenbaar.

Graftombe

De Burcht van Boeda is er ook te vinden evenals de Turkse baden en de graftombe van Gül Baba, een 'derwisj', een Turkse bedelmonnik. De plaats is nog steeds een belangrijk pelgrimsoord voor de Islamieten. Andere culturen en stromingen zijn op veel plaatsen in de stad te vinden. Maar buiten de stad, op het vlakke land van de poesta overheerst nog de oude traditionele cultuur van het paardenvolk dat de toeristen graag laat zien welke ruitertradities zij in stand hebben weten te houden. Op een uurtje rijden van de hoofdstad geven ze onnavolgbare shows van hun ruiterkunst en hun vertrouwelijke relatie met de snelle halfbloedpaarden.

Openingstijden

De openingstijden van de Vakantiebeurs 2007 zijn woensdag 10 tot en met zondag 14 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 12 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 (¤ 0,13 per minuut).

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht