Ingezonden persbericht


Persberichten

'Spa & Wellness' route voor bezoekers Vakantiebeurs 2007

Publicatiedatum: 27-11-2006

Persbericht
Utrecht, december 2006

Wellness en sportieve activiteiten deel van vakantie lifestyle

De organisatie van de Vakantiebeurs heeft een Spa & Wellness route samengesteld die voert langs gespecialiseerde aanbieders, want steeds meer vakantiegangers blijken de vakantie te gebruiken om aan het eigen lichamelijke en geestelijke welzijn een oppepper te geven. De Themaroute begint op het Spa & Wellness Paviljoen in hal 11 en is een van de zeven routes die invulling geven aan de wensen van specifieke bezoekersgroeperingen van de Vakantiebeurs. De beursbezoekers worden ondergedompeld in trends en belevingen die de zintuigen prikkelen. Bij 'Massages van de Wereld' bijvoorbeeld worden diverse types massages gedemonstreerd en bij de 'Spa Cuisine' kan worden genoten van een weldadig kopje thee of een gezonde vruchtensap. Het Spa & Wellness Paviljoen wordt gerealiseerd in samenwerking met met Puur & Kuur, wellness reisorganisator en initiatiefnemer van de Week van de Wellness.

Stijgende onvrede
De toenemende belangstelling voor wellness staat in direct verband met de stijgende onvrede over een hectisch leven, lange werkdagen en het stedelijke bestaan. Deze trend komt in de toeristische sector tot uiting in de zorgvuldige besluitvorming rond bestemming en activiteiten tijdens de vakantie. Een van de aanbieders die hier nadrukkelijk invulling aan geeft is de ACSI, de organisatie voor kampeer rondreizen, want gezondheid en sportieve activiteit gaan ook bij de kampeerder steeds meer tot de vakantie lifestyle behoren. Inspecteurs van de ACSI hebben tijdens inspectietochten vorig jaar langs 8500 campings een aantal kampeerplaatsen geselecteerd die aan de criteria voldoen. In de Oostenrijkse Alpen zijn specifiek op gezondheid en actie gerichte campings in het reisprogramma opgenomen voor speciale 'wellness rallies', met sauna, solarium, nordic wandelmogelijkheden, stoombaden, fitness, schoonheidsmassage, maar ook cursussen voor koken, golf, houtsnijden en andere activiteiten.

Warmwater bronnen
Van oudsher zijn er landen waar bijvoorbeeld warmwater bronnen ten behoeve van de toerist traditioneel worden uitgebaat. Hongarije bijvoorbeeld dat rijk is aan kuur- en wellness centra en kuuroorden, niet alleen in Boedapest maar eigenlijk overal. Het gebruik van waterbronnen en genezend water is in dit land een al meer dan 2000 jaar oude traditie. Fresco's, mozaïeken en archeologische vondsten van badhuizen tonen aan dat de Romeinen al dankbaar gebruik maakten van de natuurlijke bronnen waar Hongarije zo rijk aan is. De Themaroute 'Verwennen' voert langs het Hongaarse verkeersbureau dat in de brochure 'Spa & wellness package' alle mogelijkheden van de spa's, medicinale en minerale waterbronnen in het land op een rijtje zet. Van de ruim 1300 bronnen in het land worden er ruim 300 gebruikt voor baden en kuren. Alleen al in Budapest zijn 130 van dergelijke kuuroorden die door de eigen inwoners druk worden bezocht maar ook onder de toeristen groeiend in populariteit zijn.

Turkije
Ook in de betrekkelijk jonge vakantiebestemming Turkije bestaat ruim aandacht voor de cultuur van de warme baden. Omdat Turkije is gesitueerd op een grote geo-thermale gordel behoort het tot de zeven belangrijkste landen in de wereld met geneeskrachtige warmwaterbronnen. Zowel wat betreft kwaliteit als kwantiteit, meer dan 1000 warmwaterbronnen met een temperatuur tussen de 20 en 110° C, neemt Turkije een prominente plaats in.

Goed bereikbaar
De meeste bronnen bevinden zich in de Marmara- en Egeïsche regio, veelal in de buurt van populaire reislocaties als Istanbul, Izmir, Pamukkale en Marmaris en dus goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Maar ook Ankara heeft kuuroorden. Veel van de historische plaatsen in Turkije hebben zich dankzij deze bronnen kunnen ontwikkelen, zoals het oude Hiërapolis dat werd gebouwd bovenop de warme minerale bronnen van Pamukkale, en de oude Lydische stad Kaunos, waar de mensen een bad namen in de modder van het meer Köyce iz dat bijzonder rijk aan mineralen is. Opvallend is dat steeds meer cityhotels spa- en wellness activiteiten op het programma zetten en zich om die reden evenals de traditionele kuuroorden in Europa - Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, België, Spanje en Italië - mogen verheugen in een toenemende belangstelling van de toerist.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2007 zijn woensdag 10 tot en met zondag 14 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 12 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 (¤ 0,13 per minuut).