Gemeente Lingewaard


College informeert over Nota Wonen

De gemeenteraad staat op het punt om de Nota Wonen vast te stellen. Hierin wordt onder meer aangegeven hoeveel woningen de komende tien jaar gebouwd moeten worden. Ook wordt vermeld voor wie die woningen bestemd zijn en om wat voor woningen het gaat. Een ander belangrijk onderwerp is de toekomstige vergrijzing.

De nota 'Dorps wonen in een stedelijke regio' gaat ook in op de toekomst van de bestaande woningvoorraad, het behoud van voldoende betaalbare huurwoningen en de leefbaarheid in de dorpen. Woensdag 10 januari houdt de gemeente een inspraakbijeenkomst in zaal De Kolk te Haalderen. Aanvang 19.30 uur.

De Nota Wonen heeft al een interactief proces achter de rug. Burgers konden aan de hand van stellingen hun mening geven. Daarnaast zijn er klankbordbijeenkomsten gehouden waarvoor de belangrijkste partijen uit het werkveld waren uitgenodigd. Het betreft hier vertegenwoordigers van de corporaties, zorginstellingen, huurdersverenigingen, wijkplatforms, makelaars en projectontwikkelaars. Deze informatie is zoveel mogelijk in de nota verwerkt.

De kern van het gemeentelijk beleid is om een aanzienlijk woningbouwprogramma te realiseren. Dit alles heeft te maken met de druk op de woningmarkt in de regio Arnhem-Nijmegen. In de periode 2005 tot en met 2009 moeten in de Stadsregio 24.500 woningen worden gebouwd. Lingewaard wil best haar steentje bijdragen, maar daarbij geldt wel een aantal uitgangspunten. Zo moet de woningbouw aansluiten op de behoefte van de kernen en niet alleen van de regio. Bouwen prima, maar dit mag volgens het college niet ten kosten gaan van het dorpse karakter van Lingewaard.

Verder moet de aandacht vooral liggen op de betaalbare huur- en koopwoningen. De bestaande koopwoningen zijn zo sterk gestegen in prijs dat deze voor huishoudens met een modaal inkomen niet meer betaalbaar zijn.

Met de toenemende vergrijzing is veel aandacht nodig voor de huisvesting van ouderen. Hierbij gaat het niet alleen om passende woonruimte, maar ook ze in een nabijheid staan van zorg, dienstverlening en voorzieningen.

Tijdens de bijeenkomst geeft de opsteller van de nota een toelichting. Wethouder Piet Lentjes is aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. De Nota Wonen 'Dorps wonen in een stedelijke regio' is te vinden op www.lingewaard .nl. Tevens ligt deze nota ter inzage in de Gemeentewinkel in Huissen.

Bericht geplaatst op 2 januari 2007