Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit: nr. 002, 3 januari 2007

Lezingenserie Insecten en Maatschappij in Wageningen

INSECTEN ALS OPLOSSING VOOR HET WERELDVOEDSELPROBLEEM

Insecten als vleesvervanger, tekenbeten en de ziekte van Lyme, muggen lokken met tenenkaas, de heilige mestkever en de vlieg in het urinoir, kevers in romans, muziek en kunst, insectenfobieën en veel andere verwonderingen brengt de lezingenserie Insecten en Maatschappij die vanaf woensdag 10 januari plaatsvindt in de Aula van Wageningen Universiteit.

Het Laboratorium voor Entomologie, dat afgelopen september Wageningen - City of Insects organiseerde, verzorgt op acht woensdagen in januari en februari een gratis lezingenreeks met feiten, wetenswaardigheden, onderzoek en ervaringen met insecten in de hoofdrol. De serie is tweejaarlijks en richt zich op een breed publiek van studenten en andere geïnteresseerden om te tonen hoezeer de 'kriebelbeestjes ' verweven zijn met onze maatschappij. Immers, insecten komen werkelijk overal voor: in onze wenkbrauwen - overigens zonder dat we het merken -, in het ziekenhuis, in ons bed en op meer plaatsen in huis dan de argeloze bewoner vermoedt, en ze vormen een oneindige inspiratiebron voor kunst en film. De serie start 10 januari met twee bijdragen over Insecten op je bord.

Gehaktbal of sprinkhaan?
Europeanen kiezen nog voor de gehaktbal - dus voor varken en rund. Maar dat kan snel veranderen. Want insecten zijn een rijke bron van eiwitten en daarom uitstekende vleesvervangers. Wereldwijd is voor de productie van vlees 40 procent van alle landbouwgebieden nodig. In Europa eet men jaarlijks zo'n 90 kg vlees. In India en China eet men slechts 25 kg vlees per jaar, maar dat neemt snel toe. Wanneer men daar net zoveel vlees gaat consumeren als in Europa zal vlees schaars worden en de vleesprijs dezelfde trend doormaken als de olieprijs nu. Het kweken van eetbare insecten kweken biedt veel voordelen boven het houden van slachtvee: efficiënte conversie van koolhydraten naar eiwit, snelle vermenigvuldiging, minder mestproblemen, en er is slechts een beperkt landbouwareaal nodig. De vraag wordt binnenkort niet meer 'waarom zóu ik insecten eten?', maar 'waarom zou ik eigenlijk nog een geháktbal eten?'

INSECTEN EN MAATSCHAPPIJ 2007

Locatie: Aula Wageningen Universiteit - Gen. Foulkesweg 1a, Wageningen Data: de woensdagen van 10 januari t/m 28 februari 2007 Tijd: 20.00-22.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Toegang gratis
Voor meer informatie: www.ent.wur.nl/NL/Insecten+en+Maatschappij/

PROGRAMMA

10 januari 2007
INSECTEN OP JE BORD?
Insecten eten? Ja, natuurlijk!!!
Prof.dr. Arnold van Huis (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit) Insecten eten? Smaken verschillen.
Dr. A.P. den Hartog (vroeger verbonden aan de afd. Humane voeding en epidemiologie, Wageningen Universiteit) Als snacks zullen verschillende soorten insecten worden geserveerd.

17 januari 2007
MENSEN OP HET MENU
De rol van teken bij de ziekte van Lyme
Dr.ir. Willem Takken (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit) Muggen, schimmels, tenenkaas en malaria
Dr.ir. B.G.J. Knols (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit)

24 januari 2007
INSECTEN IN KUNST EN CULTUUR
Van heilige scarabee tot vlieg in de WC
Prof.dr. Arnold van Huis (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit) Van Beatles tot Edgar Allan Poe
Prof.dr. Marcel Dicke (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit)

31 januari 2007
INSECTEN BIJ JE THUIS
Insecten als huisdier: weg fobie!
Ir. Eugene Bruins (Artis, Amsterdam)

7 februari 2007
INSECTEN EN ONZE VOEDSELVOORZIENING
Insecten als probleem en oplossing in de landbouw
Prof.dr. J.C. van Lenteren (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit)

14 februari 2007
INSECTEN IN HOLLYWOOD
Insecten op het doek. Insecten op de rode loper? (incl. filmfragmenten met insecten) Prof.dr. Marcel Dicke (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit)

21 februari 2007
INSECTEN EN TECHNIEK
Insecten en robots
Ir. David Lentink (Laboratorium voor Experimentele Zoologie, Wageningen Universiteit) Insecten als technologische inspiratiebron
Prof.dr. Arnold van Huis (Laboratorium voor Entomologie, Wageningen Universiteit)

28 februari 2007
INSECTEN, CSI EN DE GEZONDHEIDSZORG
Moorden oplossen met insecten
Drs. Jan Krikken (Naturalis, Leiden)
Insecten in het ziekenhuis: madentherapie
Dr. M. J.P.M.Govaert (Westfries Gasthuis, Hoorn)