Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Op de automatische piloot

5 januari 2007
Lopen terwijl we een gesprek voeren, een brief schrijven terwijl we nadenken over de inhoud ervan: veel bewegingen voeren we uit zonder erbij stil te staan. Dat is te

danken aan onze kleine hersenen. Zij regelen de automatisering van onze bewegingen, waardoor de grote hersenen andere taken kunnen uitvoeren. Het was echter nog onduidelijk hoe de kleine hersenen dat doen. NWO-onderzoekster Angelique Pijpers reconstrueerde de werking van de kleine hersenen van de rat en hoe die de controle van de achterpootspier reguleert. Dergelijk onderzoek geeft in de toekomst wellicht meer inzicht in het bewegen van ouderen. Pijpers promoveert op 10 januari aan Erasmus Universiteit Rotterdam.

Pijpers en haar collega's onderzochten welke processen binnen en buiten de kleine hersenen (het cerebellum) plaatsvinden: hoe kanaliseren zij informatie en verwerken deze tot een signaal naar de spieren? Vervolgens onderzochten zij welke delen van het cerebellum betrokken zijn bij het regelen van een activiteit van één spier. Daarnaast bekeken zij wat de gevolgen zijn voor het functioneren van die spier als één of meer delen binnen het cerebellum worden uitgeschakeld.

De zenuwcellen in het cerebellum ontvangen twee soorten signalen. Via de klimvezels lopen signalen uit één specifieke structuur in de hersenstam naar de Purkinjecellen in de hersenschors. De mosvezels sturen signalen door vanuit diverse delen van het centraal zenuwstelsel naar de korrelcellen van de cerebellaire schors.

Informatieroute

Pijpers reconstrueerde de modulaire opbouw van het cerebellum via injecties van kleine hoeveelheden traceerbare stoffen. Daarmee konden verschillende 'stations' van de informatieroute in kaart worden gebracht. Uit de reconstructie blijkt dat het cerebellum bestaat uit een aantal parallel georganiseerde modules of verbindingen. Tot nu toe werd altijd gedacht dat de klimvezel- en mosvezelsystemen totaal verschillend waren georganiseerd, maar volgens Pijpers vertonen ze ook overeenkomsten.

Reflexen

Door injectie van een viraal traceermiddel in diversie spieren, traceerde de onderzoekster de cerebellaire modules die betrokken zijn bij de controle van een enkele spier. Vervolgens schakelde ze één van de modules uit door injectie van een neurotoxine. Het loopvermogen van de rat werd nauwelijks aangetast maar zijn vermogen om snel en reflexmatig te reageren op obstakels nam sterk af. Daaruit blijkt dat specifieke modules van het cerebellum vooral de reflexfuncties tijdens het lopen reguleren en deze afstemmen op de situatie.

Gevolgen voor ouderen

Het onderzoek van Pijpers opent nieuwe wegen voor verder onderzoek naar de rol van het cerebellum bij controle van bewegingen. Resultaten uit vervolgonderzoeken kunnen van belang zijn voor onderzoek naar het bewegen van ouderen. Dat ouderen groter risico lopen om te vallen, wordt bijvoorbeeld vaak in verband gebracht met lichamelijke beperkingen. Volgens Pijpers kan er ook een verband zijn met de werking van de kleine hersenen. Naarmate we ouder worden, blijkt het volume van bepaalde delen van onze kleine hersenen namelijk af te nemen.

..............................

Meer informatie bij:

* Drs. Angelique Pijpers

* t: +31 (0)6 414 02688

* angeliquepijpers@hotmail.com

* Promotie 10 januari

* Promotor prof. dr. C.I. de Zeeuw

* copromotor dr. T.J.H. Ruigrok