Ingezonden persbericht


Persberichten
35 jaar steun aan ontwikkelingslanden op Vakantiebeurs 2007

Publicatiedatum: 05-12-2006

Persbericht
Utrecht, december 2006

Zevende lustrum van CBI op komende editie

De als exotisch bekend staande landen laten zich op de Vakantiebeurs graag duidelijk horen en zien op het podium van het Centraal Bureau Import uit ontwikkelingslanden in hal 3. Met wervelende shows van zang en dans uit Afrika, swingende muziek uit zuid- en midden Amerika of meer ingetogen klanken uit Azië worden de eigen volkscultuur en de veelal onbekende toeristische mogelijkheden bij de beursbezoekers onder de aandacht gebracht. Het CBI is een onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Via het in Rotterdam gevestigde agentschap Intraservice krijgen de landen een prachtige gelegenheid zich op de Vakantiebeurs bij een breed publiek te presenteren. Tegelijkertijd wordt de presentatie op de beurs benut om zakelijke relaties aan te knopen met reisorganisaties in ons land. Bolivia en Senegal zijn voor het eerst onder de CBI-vlag op de Vakantiebeurs aanwezig.

Gulheid
Aanvankelijk waren het alleen de ambassadeurs die met hun medewerkers hier te lande contacten onderhielden met de Vakantiebeurs en de bezoekers. Dat dreigde echter té gezellig te worden door de gulheid waarmee lokale, sterke drankjes werden aangeboden om de gastvrijheid aan het Nederlandse publiek te demonstreren. Na de ambassadeurs kwamen de nationale verkeersbureaus om in ons land zakelijke contacten te leggen. Ook was en is er doorgaans nog steeds een vertegenwoordiger van het ministerie van toerisme of gelijkwaardige organisatie op de stand aanwezig.

Kernlanden
In de jaren negentig werd de door het CBI gesubsidieerde landenpresentatie meer toegespitst op de toekomstige toerist, met toeristische informatie, sprankelende shows, muziek, dans en folkloristische charme. De gezamenlijke stand kreeg een warme, vrolijke uitstraling en groeide uit tot een grote trekpleister. Volgens Willem Reijnders, zelfstandig consultant voor de toeristische ontwikkeling die voor het CBI werkt, is de deelname van de nieuwe landen aan bepaalde spelregels gebonden. De uitnodiging lopen via de beleidslijnen van Buitenlandse Zaken. Dat wil zeggen dat vooral die landen worden gevraagd die behoren tot de kernlanden voor de ontwikkelingshulp van minister Van Ardenne.

Acht jaar
De ontwikkelingslanden krijgen acht jaar de gelegenheid hun mogelijkheden als vakantieland op de Vakantiebeurs uit te venten. Zo werden bijvoorbeeld Thailand, Indonesië, Kenia en Namibië duidelijk op de kaart gezet. Het CBI heeft in de afgelopen 35 jaar meer dan zestig landen onder de hoede gehad die doorgaans zeer tevreden waren over het succes van hun deelname. De exposanten krijgen financiële steun en bovendien advies van deskundigen uit de reisbranche ter verhoging van het niveau van de reisbranchemedewerkers.

Zelfstandig
Na de opstartperiode van acht jaar worden de landen niet aan hun lot over gelaten. In samenwerking met Intraservice verleent de Vakantiebeurs nog enige jaren steun zodat op den duur zelfstandig aan de Vakantiebeurs kan worden meegedaan.

Openingstijden
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2007 zijn woensdag 10 tot en met zondag 14 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 12 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 (¤ 0,13 per minuut).

Noot voor de redactie (