Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Iets nieuws onder de zon

5 januari 2007
Dat planten beter groeien als je ze in een kas in het juiste klimaat kweekt is niets nieuws onder de zon. NWO-onderzoeker Rachel van Ooteghem ontwierp een regelsysteem voor een verbeterde zonnekas die meer oplevert. Goede klimaatregeling met duurzame energie in de nieuwe kas resulteerde niet alleen in een verhoogde gewasopbrengst maar ook in een verlaagde gasrekening. Van Ooteghem promoveert op 10 januari op haar regelaarontwerp voor een duurzame zonnekas aan de Wageningen Universiteit.

Factoren als temperatuur, koolstofdioxide (CO2) concentratie en vochtigheidsgraad in de lucht moeten zo goed mogelijk afgesteld worden om een gewas optimaal te laten groeien. Van Ooteghem ontwierp een optimale regeling voor een zonnekas met een verbeterd kasdek, warmteregulatie systeem en vochtregulatie systeem. In de huidige kassen wordt het klimaat vaak aangepast met behulp van fossiele energie: de verwarming in de kas wordt aangezet. Verder kan er geventileerd worden om vocht af te voeren en de temperatuur te verlagen. Door de aanpassingen en de nieuwe regelaar van Van Ooteghem gaat er minder energie verloren en wordt overtollige warmte hergebruikt. Op deze manier kan in de kas met behulp van duurzame energie het klimaat op een efficiënte wijze geregeld worden.

Regelsysteem

Om het juiste klimaat in de kas te behouden terwijl buiten het weer verandert, heeft Van Ooteghem een regelsysteem voor de kas ontworpen. De verschillende klimaatfactoren in de kas, zoals temperatuur en vochtigheidsgraad, kunnen gemeten worden. Vervolgens worden de juiste aanpassingen aan de instellingen van de kas gedaan om het klimaat optimaal te houden. Wat een ´optimaal´ klimaat is hangt af van het doel. Zo kan het streven bijvoorbeeld zijn om een maximale gewasopbrengst te krijgen met een minimaal gasverbruik. Met behulp van een model van het kasklimaat en de plant heeft de nieuwe regeling op deze manier een verhoging van de gewasopbrengst met 39% en een verlaging van het gasverbruik met 52% opgeleverd.

..............................

Meer informatie bij:

* Rachel J.C. van Ooteghem (Wageningen Universiteit en Researchcentrum)

* t: +31 (0)317 482 934

* rachel.vanooteghem@wur.nl

* Promotie 10 januari

* Promotor prof.dr.ir. G. van Straten

* copromotor dr.ir. L.G. van Willigenburg