Gemeente Assen


Actueel

Nieuwe regeling grofvuil stimuleert milieubewustzijn

Assen, 10 januari 2007

De Gemeente Assen wijzigt de regeling voor het storten van grof vuil op het milieupark. Het gratis storten tot 200 kg. per week per huishouden wordt vanaf 1 juli 2007 900 kg. per huishouden op jaarbasis. Ook wordt een tarief ingesteld voor ophalen van grof vuil aan huis.

Onder grof vuil valt onder meer groot huishoudelijk afval, tuinafval, hout en asbest. Het storten van oud papier en karton, glas, wit- en bruingoed en klein chemisch afval blijft gratis. De meeste huishoudens zullen niets merken van de nieuwe regeling omdat een gemiddeld huishouden lang niet aan 900 kilo per jaar toekomt. Wel wordt de veelgebruiker extra belast waardoor de kosten op een betere manier verdeeld worden.

Ook de regels voor het ophalen van grof vuil aan huis worden aangepast. Met ingang van 1 juli 2007 wordt hiervoor een tarief berekend. De gemeente wil stimuleren dat mensen hun afval zelf in het milieupark afleveren, of mogelijk aan de kringloopwinkel afstaan. Voor mensen met een beperking die onder een bepaalde inkomensgrens vallen geldt een aparte regeling. Zij kunnen onder voorwaarden jaarlijks twee keer het grof vuil gratis laten ophalen.

De nieuwe regels maken deel uit van het Afvalstoffenplan 2005-2010. In dit plan zijn beleidskeuzes uitgewerkt voor toekomstig afvalbeheer. Voor grof huishoudelijk afval zijn de doelstellingen gericht op het verbeteren van afvalscheiding, preventie en hergebruik en zal de afvalstoffenheffing niet onnodig stijgen.

Het gemeentebestuur wil met de nieuwe regels bijdragen aan het milieubewustzijn en kringloopactiviteiten stimuleren.