Gemeente Vlaardingen


Partners tekenen convenant Veilig Uitgaan
10 januari 2007

De gemeente Vlaardingen, de horeca-ondernemers, de politie Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie gaan beter samenwerken om het uitgaan in Vlaardingen beter en veiliger te maken. Hiervoor is een convenant Veilig Uitgaan opgesteld voor het centrumgebied en het gebied rondom de Koningin Wilhelminahaven. Het convenant is het resultaat van intensief en constructief overleg tussen de samenwerkende partners.

Samenwerken
In het convenant Veilig Uitgaan staat onder meer beschreven op welke manier de partijen willen samenwerken, welke maatregelen we nemen en hoe die uitgevoerd worden. Denk daarbij aan maatregelen op het gebied van toezicht houden, het opstellen van huisregels door ondernemers, de kwaliteit van de omgeving, het toelatingsbeleid en drugs- en wapenvrije horeca. Bij de uitwerking van de maatregelen zullen ook andere partijen, zoals bewoners en het uitgaanspubliek, worden betrokken.

Visitekaartje
Volgens burgemeester Bruinsma zijn uitgaansgebieden de visitekaartjes van een gemeente. Als daar een prettige sfeer heerst en de veiligheid is voor iedereen gegarandeerd, dan heeft dat een positieve uitwerking op de hele stad. Veiligheid is niet iets wat de gemeente in zn eentje kan regelen, daar moet ieder zijn eigen verantwoordelijkheid voor nemen, de horeca, de politie, justitie en de gemeente. Door goed samen te werken lukt dat wel.

Afkoelhalfuur
Verder kunnen ondertekenaars van het convenant Veilig Uitgaan - onder voorwaarden -deelnemen aan een proef met een afkoelhalfuur. De proef houdt in dat, in het belang van de openbare orde en het woon- en leefklimaat, de reguliere openingstijd van cafés en restaurants in het weekeinde met een half uur wordt verruimd (op zaterdag- en op zondagochtend tot 02.30 uur i.p.v. 02.00 uur). Op die manier wordt bereikt dat wijze de klanten op een rustige kunnen vertrekken. Het blijkt dat deze maatregel ook goed werkt in Maassluis en Schiedam.

Proef
Ook exploitanten van cafés en restaurants, die niet zijn gelegen in de hiervoor vermelde gebieden, kunnen een verzoek indienen om deel te nemen aan de proef. Deze verzoeken zullen per aanvraag worden beoordeeld aan de hand van de bepalingen uit de Algemene Plaatselijke Verordening (o.m. openbare orde). Nachtzaken zijn van de proef uitgesloten. De proef verruiming openingstijden zal naar verwachting per 1 februari 2007 in werking treden.

Ondertekening
De officiële ondertekening van het convenant Veilig Uitgaan zal plaatsvinden op woensdag 10 januari 2007 om 20.00 uur in de Irish Pub O Sheas, Westhavenkade 1/3 te Vlaardingen (inloop vanaf 19.30 uur). Met de ondertekening van het convenant wordt een start gemaakt met de uitvoering van de maatregelen.