Politie Midden- en West Brabant

Politie rondt onderzoek baby met bovenbeenfractuur af

TILBURG, 10 januari 2007

TILBURG: De recherche van het politiedistrict Tilburg heeft het onderzoek naar de oorzaak van een bovenbeenfractuur van een baby die verzorgd werd op de afdeling Verloskunde van het St. Elisabeth Ziekenhuis afgerond. De onderzoekers hebben niet kunnen vaststellen op welk moment van handelen het letsel bij de baby is ontstaan. Wel concludeert het rechercheteam dat het onwaarschijnlijk is dat de breuk willens en wetens is aangebracht. Ook is vastgesteld dat er geen verband bestaat met soortgelijke andere meldingen van ziekenhuizen elders in Nederland.

Op zondag 29 oktober 2006 werd bij een baby op de afdeling Verloskunde van het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg een onverklaarbare bovenbeenfractuur geconstateerd. Na het inlichten van de ouders en andere betrokkenen werd door het ziekenhuis een intern onderzoek gestart. Dit onderzoek leverde geen plausibele verklaring op waarna de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd geïnformeerd en het onderzoek werd voortgezet door de politie.

De politie stelde in overleg met het Openbaar Ministerie een speciaal rechercheteam in. Rechercheurs hebben de afgelopen maanden de medewerkers van het ziekenhuis en anderen die betrokken waren bij de verzorging van de baby verhoord. Er werden aan de hand van een chronologisch kader alle handelingen die betrekking hadden op de verzorging van het kind doorlopen. Ook werden bij het onderzoek forensische experts en landelijke deskundigen op het gebied van letsel bij babys geconsulteerd.

De politie en de Officier van Justitie trekken uit het totale onderzoek de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat het letsel bij de baby willens en wetens is toegebracht. Ook is het niet aannemelijk dat deze verwonding door een indringer van buiten is veroorzaakt. Hoe de bovenbeenfractuur dan wel ontstaan is, kan de politie ook na het uitgebreide onderzoek niet geheel verklaren. Inmiddels is de baby volledig hersteld. De ouders zijn gisteren over de afronding en de resultaten van dit onderzoek geïnformeerd.

Auteur: Willem van Hooijdonk