Gemeente Boekel


10 jaar Buurtpreventie

10 jaar Buurtpreventie in Boekel: een voorbeeld voor anderen Wethouder Peter Ketelaars sprak lovende woorden over het jubilerende gezelschap en bedankte hen voor hun inzet. Boekel vormt een goed georganiseerde gemeenschap en de buurpreventie in deze gemeente kan als voorbeeld voor andere gemeenten worden gesteld

.
Hoewel wethouder Ketelaars aangaf dat de verantwoordelijkheid voor het inrichten van de directe leefomgeving bij de burgers hoort te liggen, zei hij dat het gemeentebestuur hierin kan faciliteren. "Het cement in de samenleving wordt gevormd door verenigingen en verenigde groepen zoals de buurtpreventie".
Tien jaar buurtpreventie heeft sprekende resultaten opgeleverd. Door de buurtpreventie is de sociale controle dermate groot dat Boekel ook het aflopen jaar weer laag scoort op o.a. het aantal inbraken en diefstallen.

Ontstaan
Buurtpreventie in Boekel is 10 jaar geleden ontstaan om het leefgenot in de buurt veilig te stellen. Uitgangspunt hierbij vormde dat je "elkaar in de gaten hield zonder iemand daarbij tot last te zijn". Dit concentreerde zich vooral op inbraakpreventie. Wanneer iemand met vakantie ging of ziek was werd er een extra oogje in het zeil gehouden. Wat 10 jaar geleden kleinschalig begon is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie van formaat met daarin vertegenwoordigers uit de diverse buurten. De controle gaat nu vérder dan alleen inbraakpreventie. Ook vernieling en andere ongewenste situaties in de buurt worden in overleg met politie en gemeente aangepakt.

Het 10-jarig bestaan was eerder dit jaar al door de buurtpreventiecoördinatoren gevierd tijdens een bowlingavond, waarbij Erik Klaassen gisterenavond als de trotse winnaar van deze bowlingavond aangewezen werd