Gemeente Alkemade


Minder parkeeroverlast verhoogt de veiligheid

10-01-2007

Iedereen zal het eens zijn met de stelling dat zijn/haar woning bereikbaar moet zijn voor hulpdiensten zoals brandweer en ambulance in geval van calamiteit. De realiteit is dat in veel woonwijken auto´s verkeerd geparkeerd staan. En fout parkeren vermindert de bereikbaarheid van de hulpdiensten.

Gemeente, politie, brandweer en Veilig Verkeer Nederland afdeling Alkemade erkennen dat in een aantal gevallen sprake is van een tekort aan parkeerruimte in de woonwijken. Met name in de burgemeesterswijk in Oude Wetering, de straten gelegen rond de Europaweg in Roelofarendsveen en het gebied Binnen- en Buitenweg in Rijpwetering. Maar bewoners realiseren zich vaak onvoldoende dat omwonenden én zijzelf mogelijk slachtoffer kunnen worden van een calamiteit en dat hulpverleningsdiensten dan niet of in ieder geval niet tijdig ter plaatse kunnen komen. Auto´s die geheel of gedeeltelijk op de rijbaan staan waardoor het overgebleven gedeelte te smal is voor een ambulance of tankautospuit hinderen de vrije doorgang. Maar ook auto´s die geheel of gedeeltelijk op de stoep staan, vormen een beletsel. En dan is er nog de mogelijkheid dat het voertuig voor een brandkraan staat.

Momenteel voorzien medewerkers van de brandweer, hierbij geholpen door VVN Alkemade, in het uitdelen van gele kaarten achter de voorruit van fout geparkeerde voertuigen. Deze kaarten houden alleen een waarschuwing in en zijn geen bekeuring. Gemeente, politie, brandweer en VVN Alkemade roepen u op uw voertuig alleen daar te parkeren waar het is toegestaan. De politie van het team Alkemade-Jacobswoude-Ter Aar-Liemeer-Nieuwkoop gaat vanaf voorjaar 2007 strenger optreden tegen het foutparkeren. Van tijd tot tijd zal tijdens de surveillances aandacht worden geschonken aan foutparkeerders. De politie gaat tot deze actie over omdat met name in de avond- en nachtelijke uren veel fout geparkeerde auto's kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. U bent dus gewaarschuwd!