Gemeente Hilversum

Meer inwoners kunnen deelnemen aan collectieve ziektekostenverzekering

10 januari 2007
Het college van B&W heeft besloten om de inkomensgrens voor deelname aan collectieve zorgverzekering te verruimen.
Als de raad positief besluit, kunnen mensen met een inkomen tot 130% (wás: 120%) van het sociaal minimum gebruik maken van de gemeentelijke collectieve zorgverkering van zorgverzekeraar Agis. De verruiming wordt ingezet om zo de eigen bijdrage thuiszorg, die binnen het aanvullende pakket valt, te compenseren voor minima. Dit komt zowel ten goede aan een sociale uitvoering van de WMO als aan armoedebestrijding.

Onlangs maakte de gemeente bekend dat de collectieve ziektekostenverzekering nog aantrekkelijker werd voor minima. De korting op de basisverzekering is sinds 1 januari 10% en de gemeente heeft haar bijdrage in de premie voor het ruime aanvullende pakket verhoogd naar 8,50 euro per maand. Op dat moment konden mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum instappen.

Het college heeft nu besloten de inkomensgrens te verruimen naar 130% van het sociaal minimum. Er kunnen dus meer mensen deelnemen aan de collectieve verzekering.

Hieronder de netto inkomens-grenzen (normen: 1 jan 2007) waaronder kan worden deelgenomen:

Echtpaar/samenwonenden: EUR 1607/1683 (65+)
Alleenstaande ouder: EUR 1447
Alleenstaande: EUR 1125/1228 (65+)
Voor een alleenstaande of alleenstaande ouder jonger dan 65 jaar, die samenwoont en dus woonkosten kan delen, ligt de grens EUR 322 lager.

Deze regeling is aantrekkelijk voor alle inwoners van Hilversum met een laag inkomen: AOW-ers, mensen die een laag inkomen ontvangen bijv. op basis van minimumloon of door deeltijdwerk, WW-ers en mensen in de bijstand.

De aanleiding voor deze verruiming vormt een motie die door de gemeenteraad is aangenomen rond de WMO: alle mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum hoeven geen eigen bijdrage te betalen voor de hulp in de huishouding (thuiszorg). Tot nu toe moesten ook minima een eigen bijdrage betalen en deze is in de laatste jaren verhoogd. Daarom zagen veel minima af van noodzakelijke thuiszorg. Door de motie van de raad kunnen minima weer van de thuiszorg gebruik maken, die ze nodig hebben.

Het college heeft de motie uitgevoerd door nu voor iedereen met een inkomen tot 130% de collectieve ziektekostenverzekering aan te bieden. De eigen bijdrage thuiszorg valt nl. onder het pakket van de aanvullende verzekering, die erbij hoort. Mensen kunnen hun eigen bijdrage thuiszorg dus declareren bij Agis.

Als inwoners op dit moment via Agis verzekerd zijn, kunnen ze via de afdeling Sociale Zaken nog tot en met 31 maart instappen in de collectieve verzekering. Mensen, die nu ergens anders verzekerd zijn, kunnen per 1 januari 2008 instappen.

2007 wordt een overgangsjaar: iedereen met een inkomen tot 130%, die nog niet aan de collectieve verzekering deelneemt, krijgt in dit jaar zijn eigen bijdrage thuiszorg rechtstreeks vergoed via de bijzondere bijstand. Vanaf 1 jan. 2008 is het streven dat iedereen die het betreft is ingestapt in de collectieve ziektekostenverzekering.

Inwoners van Hilversum, die willen deelnemen aan de collectieve ziektekostenverzekering, kunnen een formulier afhalen bij de afdeling Sociale Zaken. Deze is gehuisvest in het pand WisselWerk Gooi Zuid, Wilhelminastraat 1-19 in Hilversum (vlak naast het station, in hetzelfde pand als het CWI). Men kan ook bellen met het Telefonisch Informatiecentrum: 035 - 629 2700.