Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden waarschuwt voor malafide rookmelderverkoper

De laatste tijd komen bij de gemeente en bij de politie meldingen binnen dat in Coevorden iemand huis-aan-huis rookmelders probeert te verkopen. Deze man doet zich voor al een inspecteur brandveiligheid en vraagt of er rookmelders in de woning zijn aangebracht. Als dit het geval is, vertelt hij dat ionisatiemelders bij wet verboden zijn. Verboden in verband met de radioactieve straling die vrij zou komen van de rookmelder. Vervolgens wordt voorgesteld de melders te vervangen door optische rookmelders. Laat u niet misleiden door dit verhaal.

Hoe zit het nu werkelijk met de rookmelders?

In het Bouwbesluit worden optische rookmelders die aangesloten zijn op het lichtnet, in nieuw te bouwen woningen verplicht gesteld. In bestaande woningen is een rookmelder niet verplicht en wordt u vooralsnog vrij gelaten in de keuze tussen een optische of een ionisatierookmelder. Vanaf 31 december 2005 is er een verbod op de verkoop van ionisatierookmelders voor huishoudelijk gebruik. Ionisatierookmelders die voor die tijd zijn aangeschaft, mogen wel gebruikt worden. Ionisatierookmelders worden apart ingezameld en verwerkt.

Wat is een rookmelder?

Een rookmelder is een apparaat dat reageert op de rookverschijnselen van een brand. Het heeft twee functies, namelijk het signaleren van een brand en het waarschuwen van bewoners door het afgeven van een alarmsignaal. Rookmelders kunnen ook in verbinding staan met een meldcentrale waardoor beveiliging of brandweer automatisch wordt gewaarschuwd.

Waarom rookmelders?

Onderzoek toont aan dat bewoners in geval van brand meer kans hebben om aan de rook en het vuur te ontsnappen wanneer er rookmelders geïnstalleerd zijn. De rookmelder waarschuwt u, bijvoorbeeld als u slaapt, dat er rookontwikkeling is. Des te sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd en kans u heeft om uw woning veilig te verlaten.

Waar plaatst u rookmelders?

Rookmelders moeten aan het plafond hangen en het liefst in het midden van een ruimte maar in ieder geval minstens een halve meter van de wand af. Op iedere verdieping moet minstens één rookmelder hangen. Plaats een rookmelder op de gang aan het plafond waar de meeste deuren van slaapkamers uitkomen.