Gemeente Hoogeveen

10 januari 2007

Afzender: College van B&W

Vergaande zeggenschap voor bewoners eerst in tien gebieden

Tien buurten in Hoogeveen gaan dit jaar van start met wijk- en dorpsgericht werken. Dit is een aanpak die bewoners vergaande zeggenschap geeft. Zo krijgen de tien buurten samen een budget van ca. ¤ 500.000 van gemeente en woningcorporaties te besteden over 2007. Dit geld is beschikbaar voor eenvoudig te realiseren veranderingen in de buurt. Na dit jaar volgen meer buurten. De planning is in 2010 wijk- en dorpsgericht werken gemeentebreed te hebben ingevoerd in 35 gebieden.

De tien eerste gebieden zijn Krakeel, Nieuwlande, Schoonvelde-oost, Pesse, Tiendeveen, Zuid, Elim, Venesluis, Oranjebuurt en Verzetsbuurt. In de eerste drie gebieden is al veel energie voor vernieuwing gestoken, in de laatste vier gebieden is een impuls (sociaal en/of in de openbare ruimte) het hardst nodig. De overige drie gebieden zijn in beeld omdat bewoners zich daar actief en gezamenlijk laten zien.

Samenwerking

Hoogeveen loopt voorop als het gaat om zeggenschap van inwoners over de eigen leefomgeving. Een interactieve aanpak is al jaren gebruikelijk, onder meer via Buurtbeheer. Wijk- en dorpsgericht werken gaat verder. "Bewoners en instanties trekken samen op voor een beter woon- en leefklimaat", zegt wethouder Klaas Smid. "We vragen van de bewoners dat ze zich organiseren en samen met voorstellen komen. Aan de andere kant moeten we als instanties nauwer samenwerken, zodat voorstellen niet verzanden. Bewoners vanaf het begin betrekken is een grote uitdaging. Elkaar serieus nemen, dan komt het goed."

Partners

De instanties die samenwerken in wijk- en dorpsgericht werken zijn de gemeente, woningcorporaties Actium, Domesta en Woonconcept, de politie en de Stichting Welzijnswerk (SWW).

Hoogeveen landelijk voorbeeld

Landelijk staat Hoogeveen met Wijk- en dorpsgericht werken in de aandacht. Zo organiseert het Rijk dit jaar nog een congres in Hoogeveen rondom het onderwerp, ter inspiratie van andere gemeenten en instanties in het land.

Tiendeveen

Het dorp Tiendeveen is een van de twee proeftuinen van Wijk- en dorpsgericht werken. Tiendeveen heeft inmiddels een 'Toekomstagenda' aan de gemeente aangeboden, met de wensen van Tiendeveen voor de korte en lange termijn.

Beslissing in maart

Volgende week maandag is er een inspraakavond over de afronding van de plannen. Deze zijn in nauwe samenspraak tussen bewoners en instanties tot stand gekomen. Op 8 maart neemt de gemeenteraad een besluit over Wijk- en dorpsgericht werken. Daarna kan de aanpak van start in de tien gebieden, wanneer precies is nog niet bekend. Meer informatie is te vinden op www.hoogeveen.nl/wijkendorp.