Gemeente Hoogeveen

10 januari 2007

Afzender: de gemeenten De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe, Hoogeveen, Westerveld en Aa en Hunze

Gemeenten controleren samen opslag- en transportbedrijven

De gemeenten De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe, Hoogeveen, Westerveld en Aa en Hunze hebben gezamenlijk het handhavingsproject Opslag- en transportbedrijven uitgevoerd. In totaal zijn twaalf bedrijven gecontroleerd op met name de bodem en de opslag van goederen en gevaarlijke stoffen.

Doel van dit project was om het toezicht van deze categorie bedrijven binnen deze gemeenten meer op elkaar af te stemmen.

In juli, augustus en september hebben medewerkers van de zes samenwerkende gemeenten een aantal opslag- en transportbedrijven binnen hun gemeente gecontroleerd. De controles binnen de eigen gemeente zijn met een handhaver van een andere gemeente uitgevoerd. De aandacht tijdens de controles was voornamelijk gericht op de aspecten bodem, olie- en slibafscheiders en opslag van de gevaarlijke stoffen en goederen.

Door met een checklist te werken en de controles samen uit te voeren is er meer afstemming bereikt bij het toezichthouden binnen de deelnemende gemeenten.

Overtredingen

Overtredingen tijdens de controles waren:

* Geen Plan Bodembeschermende Voorziening-verklaring (PBV-verklaring Vloeistofdichte voorziening) voor de vloeistofdichtheid van de vloeren van de was- of tankplaats
* Het niet tijdig legen van olie- en slibafscheiders
* Opslag van gevaarlijke stoffen voldeed niet aan de voorschriften
* Opslag van goederen was niet in orde in verband met de veiligheidseisen

Bedrijven die niet voldeden aan de voorschriften zijn inmiddels aangeschreven. Deze bedrijven worden opnieuw bezocht voor een hercontrole.

Vragen

Ondernemers die vragen hebben over dit project kunnen terecht bij de eigen gemeente. In Hoogeveen kunnen ondernemers terecht bij Henk Arends van de afdeling Veiligheid, zijn rechtstreekse telefoonnummer is 0528-291596.