Gemeente Apeldoorn

Ereburgerschap voor Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week besloten HKH Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven te benoemen tot Ereburger van de gemeente Apeldoorn.

Van oudsher is er een band tussen Apeldoorn en Oranje. Het echtpaar zet deze traditie voort en wordt vaak in één adem genoemd met Apeldoorn.
Vanaf hun huwelijk op 10 januari 1967 wonen Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven in Apeldoorn. De vier zonen van het echtpaar zijn in Apeldoorn opgegroeid en hebben er hun middelbare schoolopleiding genoten. Het burgerlijk huwelijk in 1998 van de oudste zoon Prins Maurits met Marilène werd in Apeldoorn voltrokken, evenals de kerkelijke inzegening. De derde zoon Prins Pieter-Christiaan is in 2005 in Apeldoorn voor de wet getrouwd met Anita.

Prinses Margriet is Lid van de Raad van Toezicht van Paleis het Loo Nationaal Museum en in die hoedanigheid is ze bijvoorbeeld regelmatig in het museum bij een opening van een tentoonstelling. Ook bij officiële gelegenheden in Apeldoorn zijn Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven graag geziene gasten. Zo namen zij diverse keren de parade af tijdens het nationale défilé van veteranen tijdens de bevrijdingsherdenking en was Prinses Margriet bijvoorbeeld aanwezig bij het 150-jarig jubileum van de Koningsschool en bij diverse andere gelegenheden. Prinses Margriet is tevens beschermvrouwe van de stichting Apenheul Apeldoorn.

Het Ereburgerschap wordt toegekend ter gelegenheid van het 40-jarig huwelijksfeest op woensdag 10 januari 2007. De Zilveren Wapensleutel verbonden aan het Ereburgerschap wordt op een nader te bepalen moment aan het Paar uitgereikt.

Voor het laatst bijgewerkt op: 10-1-2007 11:29