Universiteit van Tilburg 10 januari 2007

Johan Polder bijzonder hoogleraar gezondheidseconomie

Benoeming aan de Universiteit van Tilburg

Econoom Johan Polder is per 1 januari 2007 benoemd tot bijzonder hoogleraar Economische aspecten van gezondheid en zorg in Tilburg. Hij onderzoekt met name de zorgkosten in de vergrijzende samenleving. Zijn leerstoel is een initiatief van het RIVM en Tranzo.

Johan Polder is projectleider bij Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de organisatie achter het Nationaal Kompas Volksgezondheid en de Nationale Atlas Volksgezondheid. Vanaf 1 januari 2007 versterkt Polder het Tilburgse Tranzo, een wetenschappelijk centrum voor transformatie in zorg en welzijn. Zijn kennis zal gebruikt worden om de economische consequenties te onderzoeken van innovaties die uit Tranzo-onderzoeksprojecten voortkomen. Ook leidt hij een studie naar de effecten van de vergrijzing op de zorguitgaven. Polder wil met zijn onderzoek meer inzicht verwerven in de kosten van ziekten en aandoeningen. In de afgelopen jaren bestudeerde hij met name hoe zorgkosten samenhangen met leeftijd. Het laatste levensjaar blijkt het meest kostbaar (circa 15.000 euro gemiddeld), maar de hoogte varieert met leeftijd en aard van de doodsoorzaak. De meest kostbare ziekte blijkt kanker, met name bij kinderen. De komende vergrijzing zal de gezondheidszorg duurder maken omdat elk extra levensjaar kosten met zich meebrengt. De stijging wordt licht afgeremd doordat de kosten in het stervensjaar dalen na de zeventigste verjaardag. Een voorbeeld van Polders kostenevaluatieonderzoek is zijn studie uit 2003 naar revalidatie van mensen met een heupbreuk. Revalidatie in een verpleeghuis in plaats van een ziekenhuis, bleek verassend weinig op te leveren. Ondanks dat patiënten 13 dagen eerder het ziekenhuis verlieten, bleven de totale revalidatiekosten vrijwel gelijk.

Prof.dr. J.J. (Johan) Polder (1966, Dirksland) studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en promoveerde in 2001 op een studie naar de kosten van ziekte in Nederland. Sinds 2002 werkt hij bij het RIVM te Bilthoven als projectleider bij het Centrum Volksgezondheid Toekomst Verkenningen. Vanaf 1 januari 2007 is hij voor één dag per week verbonden aan de Universiteit van Tilburg als hoogleraar Economische aspecten van gezondheid en zorg.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met drs. Pieter Siebers, persvoorlichter van de Universiteit van Tilburg, tel: 013 466 2004, email: p.h.c.siebers@uvt.nl. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over wetenschappers van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.

UvT Persbericht