Aedes

Ondersteuning voor koopstarters verruimd

10 januari 2007

Het ministerie van VROM heeft de regels voor de Koopsubsidie verruimd. Hierdoor wordt het voor starters met een lager of middeninkomen makkelijker om een eigen woning te kopen. De Koopsubsidie is een door de overheid verleende financiële ondersteuning voor koopstarters. Daarnaast bestaat de Starterslening. Deze lening wordt door de gemeenten verstrekt.

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat het maximum bruto inkomen om voor de Koopsubsidie in aanmerking te komen is verhoogd van ongeveer 29.000 euro naar ongeveer 38.000 euro. Ook het maximum te lenen bedrag is verhoogd, van 105.000 euro naar 171.558 euro. Het leenbedrag is het aankoopbedrag plus kosten koper. Een woning mag overigens niet meer dan 158.850 kosten.

Hoeveel subsidie er uiteindelijk wordt toegekend, is afhankelijk van de hoogte van het inkomen en de lening. Het aantal te verstrekken subsidies is per jaar gemaximeerd. Koopsubsidie kan worden aangevraagd bij SenterNovem, een uitvoeringsorganisatie van de overheid.

Bij de behandeling van de wijziging van de wet in de Eerste Kamer heeft de Kamer de minister van VROM verzocht om dit jaar een Algemene maatregel van bestuur (Amvb) op te stellen. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat Koopsubsidie ook kan worden toegekend bij koopvarianten, in het bijzonder maatschappelijk gebonden eigendom zoals Koopgarant en Slimmer Kopen.