Gemeente Hilversum

Uitwerking Definitief Ontwerp Stationsgebied

10 januari 2007
Op dinsdag 19 december jongstleden is door het College van Burgemeester en Wethouders de uitwerking van het Definitief Ontwerp Stationsgebied Hilversum vastgesteld. Deze uitwerking van het ontwerp dient als basis voor de aanleg van de openbare ruimte in het stationsgebied.

Inloopavond
Op 18 januari 2007 kunnen direct betrokkenen kennisnemen van de uitwerking van het Definitief Ontwerp tijdens een inloopavond in het Raadhuis (aanvang 19.30 uur).
Bij de vaststelling van het Definitief Ontwerp is destijds inspraak verleend. Deze inloopavond is bedoeld om betrokkenen de gelegenheid te geven om op het uitgewerkte Definitief Ontwerp te reageren. Suggesties zijn welkom.

Voorgeschiedenis
Dit Definitief Ontwerp kwam tot stand na een eerste Definitief Ontwerp in 2004 voor de herinirichting van het Stationsplein en Oosterspoorplein. Herinrichting is nodig in verband met de aanleg van de fiets- en voetgangerstunnel onder het stationsgebouw die uitkomt op de pleinen.

Na de inspraakronde is besloten niet alleen voor de pleinen maar voor het hele stationsgebied meer eenheid en samenhang te creëren. Dit is inclusief het gebied rond het woningbouwproject Stationsgebied zuid waarvoor de invulling inmiddels duidelijk is.

De uitwerking van het Definitief Ontwerp dat is vastgesteld na overleg met een aantal belangenorganisaties, omvat het gebied tussen de Schapenkamp, Stationsstraat, Beatrixtunnel en het Stationsgebouw en Teleacgebouw en het Oosterspoorplein.

De uitgangspunten
Met het ontwerp wordt een samenhangende en herkenbare openbare ruimte aangelegd die voor Hilversum nog meer betekenis geeft aan dit gebied als entree van de stad. De belangrijkste uitgangspunten zijn:
* Uitvoering in één bestratingsmateriaal

* Neutraal gekleurd straatmeubilair, zoals RVS of metaalkleur
* Zoveel mogelijk groen van formaat

* Een verbindende (licht-)lijn langs het stationsgebouw en het Teleacgebouw.

Vervolgstappen
De uitwerking van het Definitief Ontwerp ligt vanaf 18 januari tot en met 14 februari ter inzage bij de Afdeling Publiekszaken van de gemeente Hilversum op het Melkpad 26. Bewoners kunnen in die periode op de uitwerking reageren.
Na eventuele aanpassingen wordt het Definitief Ontwerp daarna omgezet in bestekken. Het Stationsplein en het Oosterspoorplein wordt dan als eerste aanbesteed en worden begin 2008 ingericht.