Directie financiële dienstverleners riant beloond

Mercer

Directie financiële dienstverleners riant beloond

Amstelveen, 10 januari 2007 - Goede bedrijfsresultaten hebben ertoe geleid dat de CEO's bij bancaire instellingen in 2006 een gemiddelde bonus van 121% van hun basissalaris hebben ontvangen. Dit betekent dat het totale jaarsalaris (x) van deze CEO's neerkomt op gemiddeld 2,8 miljoen Euro per jaar. Dit blijkt uit het 'Pan-European Financial Services Executive Compensation Survey' van Mercer Human Resource Consulting. Ook de directie van verzekeringsmaatschappijen hadden een goed jaar, met een gemiddelde bonus van 101% van het basissalaris komen zij op een totaal salaris van 2,1 miljoen Euro.

Volgens Philip van Elsdingen, senior consultant bij Mercer Human Resource Consulting; 'Leggen Europese organisaties steeds vaker de link tussen bedrijfsresultaat en de bonussen die zij uitkeren. Als de bedrijfsdoelstellingen worden overtroffen dan zijn hoge bonussen goed te verantwoorden tegenover de aandeelhouders. Meer dan de helft (52%) van de onderzochte bedrijven verbindt dan ook geen maximum aan de uit te keren bonussen.'

In de afgelopen 12 maanden heeft 39% van de onderzochte organisaties het lange termijn beloningssysteem aangepast of is daar mee begonnen. Het toekennen van aandelen die gekoppeld zijn aan prestatiecriteria is de meest populaire bonusvorm, gevolgd door aan prestatiecriteria gekoppelde aandelenopties. Als prestatiecriterium wordt de totaal gecreëerde waarde voor de aandeelhouder ten opzichte van een referentie groep genomen (Relative Total Shareholder Return).

Van Elsdingen merkt op dat: 'De verschuiving van opties naar aan prestatie gekoppelde aandelen als bonussysteem groter is in Europa dan in Amerika. Deze verschuiving is deels te verklaren door groter wordende druk van aandeelhouders die inzicht willen hebben in het bonussysteem en de introductie van striktere accountingregels met betrekking tot opties. Deze accountingregels zijn ook een verklaring voor de grotere verschuiving in Europa ten opzichte van Amerika aangezien organisaties in Amerika voorlopen op de invoering van deze regel.'

Basissalaris
Het basissalaris van directieleden in de financiële dienstverlening is in 2006 gemiddeld met 3,5% tot 4% gestegen, voor 2007 en 2008 wordt eenzelfde stijging verwacht. Echter bepaalde directieposities waar in 2006 veel vraag naar was hebben een grotere stijging meegemaakt. Zo hebben directeuren die zich bezighouden met 'corporate governance' een stijging van 14% gekregen, het basissalaris van 'treasury' directeuren, communicatiedirecteuren en HR-directeuren steeg respectievelijk met 12%, 10% en 9%.

Volgens Van Elsdingen helpt; 'Een hoger basissalaris bij het aantrekken en behouden van directieleden, zeker op de arbeidsmarkt van financiële dienstverleners die gekenmerkt wordt door hevige concurrentie.'

Pan-Europese aanpak
Ook het pensioen van de directie is in 2006 onder de loep genomen, 36% van de onderzochte organisaties heeft aangegeven dat zij het directiepensioenplan hebben aangepast of daar mee bezig zijn. In plaats van een 'Defined Benefit' pensioenplan schakelen steeds meer organisaties over op een 'Defined Contribution' pensioenplan. Financiële dienstverleners die actief zijn in verschillende Europese landen zijn ook bezig om de pensioenbepalingen te harmoniseren. Ook de Europese beloningsstructuur wordt steeds meer uniform. Dit moet ervoor zorgen dat het voor organisaties die verspreid zijn over Europa niet meer uitmaakt waar de directie is gevestigd.

Mercer Human Resource Consulting
Mercer Human Resource Consulting is een mondiaal adviesbureau dat werkt aan het optimaliseren van de werkgever-werknemersrelaties bij haar klanten. Mercer adviseert haar klanten op het gebied van employee benefits. Wereldwijd heeft Mercer meer dan 15.000 werknemers in meer dan 190 steden en 40 landen in dienst. In Nederland werken bijna 400 mensen in Amstelveen, Rotterdam, Arnhem en 's-Hertogenbosch. Mercer is onderdeel van de Mercer Consulting Group, een volledige dochteronderneming van Marsh and McLennan Companies, die aan de beurzen van New York, Chicago, Pacific (San Francisco) en Londen staat genoteerd (tikkersymbool: MMC). Website: www.mercerhr.nl.

x Het totale jaarsalaris is het totaal van het basissalaris (alle gegarandeerde inkomsten) en de bonussen.

Het onderzoek besloeg 49 verschillende directieposities en 1,000 werknemers van 33 top multinationale bank en verzekeringsmaatschappij organisaties.


Noot voor de redactie,