Ontslag werknemers met een kleine handicap is onnodig

Boaborea

Tilburg - 10 januari 2007 - De brancheorganisatie Boaborea voor werk, loopbaan en vitaliteit is van mening dat het probleem dat kleine werkgevers kunnen hebben met het in dienst houden van werknemers met een kleine handicap reëel is. Echter de keuze om die werknemers vervolgens te ontslaan is ongewenst en onnodig.

Uit een gisteren uitgelekt onderzoek, dat in opdracht van de Stichting van de Arbeid is uitgevoerd, blijkt dat ruim een derde van de werknemers met een kleine handicap na 2 jaar ziekte wordt ontslagen. Terwijl werkgevers- en werknemersorganisaties hebben afgesproken dat deze mensen waar mogelijk in dienst blijven in een aangepaste functie.

En daar zit nu juist voor kleinere werkgevers het probleem. Omdat zij maar een beperkt aantal functies hebben is het vaak niet mogelijk om voor een arbeidsgehandicapte werknemer aangepast werk te creëren. Boaborea is van mening dat de oplossing die werkgevers nu kiezen, namelijk ontslag van deze werknemers, ongewenst en onnodig is.

Werkgevers kunnen ook op andere wijze hun verantwoordelijkheid waar maken door te zorgen dat ze van werk naar werk worden bemiddeld. Dat kan door op regionaal niveau de handen ineen te slaan. Het is immers heel goed mogelijk dat iemand een bepaald soort werk niet meer kan doen, denk bijvoorbeeld aan een kapster, die last heeft van kapperseczeem, maar in een andere branche prima kan functioneren.

Boaborea heeft het initiatief genomen om een plan op te stellen om met behulp van de dienstverlening van re-integratiebedrijven deze bemiddeling van werk naar werk vorm te geven. Dit voorstel zal zeer binnenkort, onder andere met MKB-Nederland, worden gepresenteerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Carmen de Jonge, Directeur Boaborea via info@boaborea.nl of via 0900 - 2844545

Boaborea is de brancheorganisatie voor Werk, loopbaan en vitaliteit waarin BOA en Borea hun krachten hebben gebundeld