Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Rijkswaterstaat ruimt schadelijk afval strand Den Helder

Nieuwsbericht | 10-01-2007

Vanmiddag maakt Rijkswaterstaat een begin met het opruimen van plakken schadelijk afval die vanochtend op het strand van Den Helder zijn gevonden. De plakken variëren in grootte van een twee euro muntstuk tot vijftien centimeter doorsnede. De substantie is inmiddels van geel/groenachtig verkleurd naar grijs.

De plakken zijn waarschijnlijk verkleurde restanten van de vervuiling die afgelopen weekend aan de kuststranden van Noord-Holland werden gevonden. De restanten liggen verspreid tegen de duinen van Den Helder, over een lengte van één tot anderhalve kilometer. De grootste concentratie is drie kilometer ten zuiden van Huis Duin aangetroffen.

Zolang de weersomstandigheden het toelaten, worden de resterende plakken handmatig verwijderd. Vervolgens zal de verontreiniging als chemisch afval worden afgevoerd.

Borden bij de strandopgangen waarschuwen strandwandelaars erop om het schadelijke afval niet aan te raken maar dit te melden bij de politie (0900-8844). Zo lang dit nodig is zal Rijkswaterstaat de stranden blijven inspecteren.