BredeSchoolNet


VNG vindt kinderopvang marktsector

woensdag 10 januari 2007

De VNG vindt niet dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de problemen in de buitenschoolse opvang. Desondanks zorgen zij, o.a. met de brede school, wel voor een oplossing.

Begin januari stelde de MOgroep dat gemeenten mede verantwoordelijk zijn voor de problemen in de buitenschoolse opvang. Zij hebben een sleutelrol in het beschikbaar stellen van ruimtes/locaties.

Volgens de VNG klopt dat niet. In een reactie op de MOgroep stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dat de invoering van de Wet Kinderopvang ervoor heeft gezorgd dat kinderopvang een marktsector is geworden. De Wet betekent dat gemeenten niet langer een beleidsinhoudelijke verantwoordelijkheid hebben voor de kinderopvang.

De VNG heeft eerder geconstateerd (in het Positionpaper Kinderopvang, zie onderaan) dat de invoering van de Wet Kinderopvang in 2005 voor gemeenten knelpunten oplevert. Zo is het inzetten van kinderopvang als instrument voor preventief jeugdbeleid aanzienlijk lastiger geworden. Kinderopvang heeft logischerwijs voor gemeenten een lage beleidsprioriteit gekregen.
Ondernemers in de kinderopvang zijn volgens de VNG sinds 2005 volledig zelf verantwoordelijk voor de exploitatie van de kindercentra, inclusief het verwerven van locaties.

Maar, zegt de VNG in de reactie, ondanks het ontbreken van de verantwoordelijkheid en dus ook de sturingsinstrumenten (o.a. financiën), blijken veel gemeenten bereid zich in te spannen voor het realiseren van accommodaties. Een aantrekkelijk voorzieningenaanbod voor de inwoners krijgt in veel gemeenten een hoge prioriteit.

Een goed voorbeeld is het ontwikkelen van brede scholen, waarin kinderopvang een plek krijgt. In steeds meer gemeenten neemt de gemeente hiervoor de regie. De VNG schreef onlangs de Notitie Onderwijshuisvesting en de motie van Aartsen-Bos die de mogelijkheden schetst voor het gebruiken van onderwijslocaties voor buitenschoolse opvang.

Momenteel wordt gewerkt aan een checklist voor gemeenten, waarin de stappen worden aangegeven die moeten (kunnen) worden gezet wanneer scholen, al dan niet in samenwerking met kinderopvangondernemers, gemeenten vragen locaties te verwerven. Bovendien wordt een aantal uitwerkingsmodellen ontwikkeld.
De documenten kunnen binnenkort via het VNG-net worden gedownload.

Positionpaper kinderopvang
Notitie Onderwijshuisvesting en de motie van Aartsen-Bos Eerder bericht over MOgroep