GroenLinks

EU heeft klimaatboodschap Al Gore niet begrepen

10 januari 2007

De energieplannen van de Europese Commissie zijn volstrekt onvoldoende om de klimaatverandering effectief te stoppen. Al Gore wijst in zijn succesvolle film 'An unconviant truth' op de grote urgentie om te komen tot aanpak van het probleem, en roept op tot politiek leiderschap. Deze oproep van Gore is wat betreft de Europese Commissie aan dovemansoren gericht.

Politiek leiderschap had betekent dat de EU zich vast zou leggen op een zelf te realiseren beperking van de uitstoot van 30 procent in 2020. Ook een keuze voor echte energiebesparing en een doorbraak naar duurzame energie ontbreekt in de plannen. Het pleidooi voor kernenergie is zeer verontrustend.

Een reductie van 20 procent ten opzichte van 1990 betekent voor de Eu tussen 2012 en 2020 per saldo ongeveer slechts een reductie van één procent per jaar. Dat is beschamend weinig.

Het is nu aan de Europese burgers, de nationale regeringen, de nationale parlementen en het europees parlement om te bereiken dat Europa wel gaat doen wat zo nodig is: de leiding nemen bij het oplossen van dit enorme probleem dat de toekomst van de mensheid bedreigd.

Wijnand Duyvendak