Aedes

Advocatenkantoor schrijft corporaties aan op tijdig invoeren Handboek

10 januari 2007

Een advocatenkantoor heeft eind december 2006 op verzoek van FNV Bouw een aantal corporaties gewezen op tijdig invoeren van het Handboek in de onderneming. Volgens die brief moesten corporaties deze vóór 1 januari 2007 hebben ingevoerd. Aedes is echter van mening dat het Handboek uiterlijk op 1 januari 2007 bij de corporatie moest zijn ingevoerd. Een brief van een corporatie aan de werknemers met daarin het indelingsbesluit in het Handboek per 1 januari 2007 is volgens Aedes conform CAO-artikel 4.11.

In de brief van het advocatenkantoor staat dat het Handboek in de betreffende corporatie nog niet is ingevoerd. Indien de corporatie het Handboek niet voor 1 januari 2007 heeft ingevoerd, zal er worden overgegaan tot het nemen van rechtmaatregelen, aldus het advocatenkantoor. Ook voor eventuele schade die voortvloeit uit de te late invoering wordt de corporatie aansprakelijk gesteld.

Achter de brief zit de mogelijke positie van werknemers die onder het oude IMF-systeem op het einde van hun schaal zitten (zogenaamde eindeschalers). Door de invoering van het Handboek en het bijbehorende loongebouw is er een categorie van deze werknemers die opeens weer perspectief kan krijgen (bijvoorbeeld door de verlengde loonschalen).

Volgens de FNV krijgen deze eindeschalers bij de invoering van het Handboek op 31 december 2006 dan met ingang van 1 januari 2007 een periodiek/stap in het Handboek loongebouw erbij. Bij invoering van het Handboek en loongebouw op 1 januari 2007 krijgen eindeschalers IMF pas in de beoordelingsronde van 2007 weer de kans om een stap te maken.