Gemeente Oisterwijk

evenementennota aan raad voor
10-01-2007
College legt nieuwe evenementennota aan raad voor

Het college stelt de raad op 8 februari 2007 voor om in te stemmen met de nieuwe evenementennota Evenementenbeleid 2007-2012. Met dit nieuwe evenementenbeleid wordt beoogd in te spelen op de actualiteit, doordat de nota voldoende flexibel is om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. Tegelijkertijd biedt de nota de zekerheid dat de belangen van omwonenden en bezoekers beschermd worden, nl. zo min mogelijk overlast.

Uitvoering evenementenbeleid

Bij de uitvoering van het evenementenbeleid zal de gemeente steeds de afweging maken of het profijt van de organisator van een evenement niet zwaarder weegt dan de last voor de omgeving. De beleidsnota vormt dan het toetsingskader waarmee de gemeente rekening moet houden bij de vraag of een vergunning voor een evenement verleend mag worden en welke voorwaarden daaraan verbonden worden.

Het evenementenbeleid biedt ruime aandacht aan frequentie (hoe vaak per jaar?), spreiding (wanneer in het jaar?), duur en geluidproductie bij evenementen. Het uitgangspunt is steeds de balans tussen het plezier dat een evenement biedt en de last voor de omgeving. Aan een evenementenvergunning worden daarom voorwaarden verbonden. Deze hebben betrekking op overlast, openbare orde en veiligheid, verkeersveiligheid/veiligheid voor personen of goederen en zedelijkheid/gezondheid.

Zienswijzen

Het concept-evenementenbeleid is tot stand gekomen nadat inwoners en belanghebbenden twee maal geraadpleegd zijn in bijeenkomsten. Tijdens de ter inzagelegging van het concept-evenementenbeleid 2007-2012, zijn er drie zienswijzen binnengekomen. Naast twee organisatoren van evenementen, heeft één inwoner (bewoner van De Lind) een zienswijze over de conceptnota naar voren heeft gebracht. De organisatoren willen een verruiming van de mogelijkheden als het gaat om geluidproductie. De inwoner wil juist dat het geluid en de hoeveelheid evenementen beperkt worden. De organisatoren en de inwoner hebben dus tegengestelde belangen op het gebied van geluid. De concept-nota is op dit punt niet aangepast omdat met deze tegengestelde belangen voldoende rekening is gehouden. Wat betreft de hoeveelheid evenementen geeft het college aan dat het rustseizoen voor evenementen (winter) zeker blijft bestaan, maar dat in december en januari de mogelijkheid voor het organiseren van evenementen enigszins verruimd is. Daarbij zijn er strenge normen voor geluid vastgelegd, zodat de overlast voor omwonenden in deze periode tot een minimum beperkt wordt. Omdat de ingebrachte zienswijzen geen aanleiding gaven tot het aanpasssen van het concept-evenementenbeleid, legt het college deze nota in februari aan de raad voor.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyDisclaimer Colofon