Siemens

Persbericht

0701.881

Den Haag, woensdag 10 januari 2007

RFID-systemen van Siemens openen nieuwe perspectieven

Siemens heeft het leveringsprogramma voor RFID (Radio Frequency Identification) uitgebreid met nieuwe systemen. Hierbij is Simatic RF 300 afgestemd op gebruik in de productie-omgeving en Simatic RF 600 op toepassingen in de logistiek, het voorraadbeheer en de distributie. Met RF 300 en RF 600 is Simatic RFID is uitgegroeid tot een serie intelligente sensorsystemen. Hierdoor is directe gegevensuitwisseling mogelijk met Totally Integrated Automation als bovenliggend platform voor industriële automatisering en met de IT-wereld.

Simatic RF 300 is ontwikkeld als voordelige en innovatieve oplossing voor besturing van materiaal- en productenstromen in de productie-automatisering. Het systeem voldoet aan hoge eisen ten aanzien van vervuiling en is bestand tegen hoge, lokale omgevingstemperaturen.
Technisch gezien is Simatic RF 300 een geavanceerde aanvulling op de beproefde systemen Moby-systemen van Siemens. Voor de informatie-overdracht tussen de readers als schrijf-/leesapparatuur en de tags of transponders als mobiele geheugenelementen wordt gebruikt gemaakt van de 13,56 MHz ISM-radiofrequentie. De data-overdracht tussen reader en tag met 3 kbyte/s is bijzonder snel. De informatie-overdracht gebeurt inductief. Met de data-overdracht voor het inlezen/uitlezen van gegevens in de tag wordt ook de voedingsstroom meegestuurd. De tags hebben een geheugencapaciteit tot 64 kbyte. Een deel van het geheugen gereserveerd voor een unique identifier, een onverwisselbaar serienummer. Hiervoor is een geheugenruimte beschikbaar als one time programmable function. Op deze manier kan een gebruiker onafhankelijk van het serienummer aanvullende informatie verkrijgen van een productdrager en deze data opslaan. In de huidige ontwikkelingsstand is de informatie-overdracht met tags mogelijk tot circa 30 mm.

Simatic RF600 is een geheel nieuw systeem voor identificatie van producten en van goederen bij de distributie en in de logistiek. Het systeem functioneert op basis van data-overdracht met frequenties in het UHF-bereik. De informatie-overdracht ondersteunt de nieuwe EPC- en de ISO-standaards. Tags kunnen tot een afstand van 3,5 m worden uitgelezen. De toegepaste smartlabels hebben een eigen identiteitsnummer volgens de nieuwe 96-bits EPC-standaard en veel ruimte voor aanvullende informatie. De tags voldoen aan de zogeheten UCODE EPC 1.19. De geheugeninhoud is vrijwel onbegrensd opnieuw te beschrijven en uit te lezen.
Bij Simatic RF600 kan men de gegevens direct overnemen in het MES-systeem Simatic IT. In samenhang met RF600 kan men informatie, die in de MES-softwaremodule Material Manager is opgeslagen automatisch actualiseren. Dankzij deze RFID-koppeling kan men nu ook andere applicaties efficiënt toepassen om de transportwegen te volgen van producten in de logistiek en distributie, zoals bij tracking & tracing en bij het genealogy-management.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Raymond van den Berg
Tel: (070) 333 8014
E-mail: raymond-vanden.berg@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo