PvdA Europees parlement


Keer bewijslast illegale lozingen van chemicaliën om

10 januari 2007

Dorette Corbey De lozingen van chemische stoffen het afgelopen weekeinde voor de kust van Noord-Holland tonen aan dat de internationale regelgeving nog niet toereikend is. Dit ondanks het gewijzigde Marpol-verdrag dat op 1 januari van kracht werd en lozingen van met chemicaliën vervuild spoelwater klip en klaar verbiedt. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey wil daarom aanvullend Europees beleid om dit soort praktijken aan te pakken.

Corbey: "Illegale lozingen van olieresten of chemicaliën op zee komen helaas nog steeds voor. Het is erg moeilijk om de gevonden resten te herleiden tot een specifiek schip." Vanwege de zeer belastende effecten op flora en fauna pleit Corbey voor aanvullende maatregelen. "Het zou goed zijn als de bewijslast zou worden omgekeerd. Scheepskapiteins van chemicaliëntankers zouden moeten kunnen aantonen dat vervuild spoelwater op een goede manier wordt verwerkt. Dit is voor hen iets meer papierwerk maar betekent een grote milieuwinst."

Europa zet op dit moment nieuw maritiem beleid in de steigers, een uitgelezen kans om het direct goed te doen en effectieve maatregelen te nemen tegen zulke illegale en ronduit misdadige lozingen. Zero tolerance, zoals in de Verenigde Staten is het doel, vindt Corbey.