PvdA Europees parlement


Nederland moet inzetten op 30 procent reductie CO2

10 januari 2007

Dorette Corbey

Nederland moet tijdens de Voorjaarstop ambitieus inzetten op een vermindering van 30 procent van de uitstoot van CO2 in 2020. Als meest laaggelegen EU-lidstaat wordt Nederland immers het meest bedreigd door klimaatverwarming en stijging van de zeespiegel. Maar inzetten op kernenergie is een stap achteruit en dus geen optie. Dit zegt PvdA-europarlementarier Dorette Corbey naar aanleiding van de presentatie van de nieuwe energie- en klimaatstrategie van de Europese Commissie.

De Europese Commissie stelt een streefcijfer voor van 20 procent reductie in 2020. Dit wordt 30 procent als het een wereldwijde doelstelling zou worden. Een slappe houding, vindt Corbey. "De Commissie heeft teveel naar de industrielobby geluisterd. De EU is een grootverbruiker en moet dus voorop gaan. Nederland heeft als fysiek meest bedreigde lidstaat binnen de EU weer een speciale rol. Als wij niet om meer ambitie vragen, wie dan wel? De Europese energiepolitiek moet echt geloofwaardiger." Het Europees Parlement verklaarde overigens in december al te voelen voor het streefcijfer van 30 procent naar aanleiding van het groenboek van de Europese Commissie.

Een andere doelstelling is om in 2020 minstens 20 procent van de energie te halen uit duurzame bronnen. De Commissie belooft daarom meer geld vrij te maken voor onderzoek naar duurzame energie na 2013, als het huidig onderzoeksprogramma afloopt. Dat betekent extra kansen voor innovatieve energieprojecten, zoals blauwe energie, de laddermolen, aardwarmte, en energieproducerende kassen. Corbey: "De Commissie spreekt van een post-industriële revolutie. Het zou goed zijn als ook onze nieuwe regering ambitieuze doelstellingen neerzet zodat het Nederlandse bedrijfsleven volop kan meedoen."

De PvdA-eurodelegatie is blij dat de Commissie energie erkent als dienst van algemeen economisch belang. Corbey: "Dit maakt dat de Nederlandse overheid lagere inkomensgroepen kan compenseren voor de in sterk stijgende energieprijzen. We kunnen er nu voor zorgen dat ook op dit punt de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en dat consumenten adequaat beschermd worden tegen unfaire verkooppraktijken."

De beslissing over kernenergie is aan de lidstaten, daar gaat Europa niet over. De Commissie stelt wel dat kernenergie helpt om te voldoen aan de reductiedoelstelling. "Het geeft geen pas het ene probleem niet inruilen voor het andere. Met kernenergie zadelen we generaties na ons op met gevaarlijk afval," aldus Corbey.